втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію короткометражного фільму для проекту «Україно, goodbye!»

 

Олена, глухоніма дівчина-сирота років 15-ти дивиться на себе в дзеркало. Їй не подобається її вбрання, і вона лізе на горище, сподіваючись знайти щось, що залишилось їй від матері. Вона знаходить дві сукні і спускається з ними вниз, вирішивши їх підшити, бо вони на неї завеликі.

Два чоловіки, Василь і Мишко, повертаються додому рано-вранці. Мишко схиляє Василя поїхати з ним на заробітки. Василь обіцяє подумати.

Олена підколює для ушиття одну з суконь.

Василь заходить у двір, вмивається і шукає в кишенях ключа, але не знаходить. Тоді він дістає ножа і ним відмикає замка.

Мати не спить. Вона трохи налякана. Василь розповідає їй, чому його не було дома. Розказує про роботу й про те, наскільки йому треба буде поїхати. Мати рада, що син нарешті знайшов роботу і приховує своє занепокоєння, адже йому треба буде її залишити.

Василь їсть і засинає. Прокидається від того, що до них заходить Олена (вона допомагає Матері). Василь вітається з Оленою і зауважує її нову сукню. Олена сяє. Василь іде в сусідське село рубати дрова, залишивши її з Матір’ю.

Мати з Оленою готує їсти і розповідає їй про те, що Василь від’їздить. Олена лякається.

Приходить Василь. Він сідає навпроти Олени за стіл і починає розповідати Матері, що куховарить, яка Олена красива.

Олена дістає свій записник і вони переписуються. Олена просить Василя не їхати, але Василь цього не сприймає. Зрештою Олена освідчується Василеві в коханні і, не отримавши відповіді, тікає з хати. Мати плаче. Василь сам не свій.

Проходить рік. Василь і Мишко вертаються рано-вранці по тій же дорозі. Мишко перепрошує, адже поки вони їздили, померла Василева мати.

Василь входить у двір. Шукає ключа. Не знаходить. Дістає ножа. Помічає записку у дверях. Виймає її. Сідає на сходинку. Читає. Затуляє очі руками. Плаче. Відчувши, що біля нього хтось стоїть, піднімає очі – стоїть Олена в новій сукні. Вона йому посміхається. Василь мимохіть посміхається до неї.

Сценарій «(Без назви)» Артура Млояна

Динаміка роботи над сюжетом: розгорнутий синопсис «Ключ», синопсис «Сплетені» та сценарій «Сплетені»

Коментарі