втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію короткометражного фільму

Олена у своїй хаті плете щось з соломи.

Василь і Мишко йдуть по дорозі неподалік від Олениної хати. Мишко вмовляє Василя поїхати з ним на заробітки. Коли Василь вагається, Мишко підколює його, питаючи, чи не через Олену він хоче залишитись. Василь віднікується і вони прощаються домовившись зранку зустрітися.

 Василь відчиняє хвіртку і входить у двір, який явно йому не подобається. Дивиться на все, помічає, що дров майже не залишилось, вмивається і йде до входу. Шукає в кишенях ключа, але не знаходить. Береться постукати у двері, а потім, аби нікого не турбувати, відмикає замка ножиком. На нього дивиться  налякана мати.

Протяг зачиняє двері й прочиняає вікно.

Мати жаліється, що Василь ще досі не полагодив замок і йде годувати домашню худобу. Син проходить у дім і, поївши, що знайшов, засинає. Через деякий час у хату заходить мати. Вона сідає біля сина і теж засинає. Прокидається вона тільки вдень і йде у погріб набирати картоплі. Коли вона намагається витягти відро картоплі нагору, воно висковзає у неї з рук і падає з висоти. Син прокидається, приходить до матері і намагається їй допомогти, та мати каже, що скоро прийде Олена і їй поможе, а ні, то вона позве його пізніше, коли вже треба буде піднімати відро нагору, та посилає його нарубати дров. Син виходить на двір і починає рубати, коли згадує, що обіцявся порубати дрова бабі в сусідньому селі; забирає сокиру й поспішає туди. Виходячи з двору, зіштовхується з Оленою.

Мати зве сина, але син не приходить, тоді вона сама тягне відро нагору. Коли тягне відро, з нею здоровається Олена, мати лякається, і відро знов вислизає й падає. Олена допомагає матері, вони виносять все що треба з погреба, готують разом. Олена вже хоче йти до себе, але мати просить її залишитись. Показує їй альбома з фотокартками сина.

Тим часом  Василь, зробивши роботу, вертається додому.

Мати зустрічає сина у дворі і каже, що в неї гості.

Василь заходить, не без подиву дивиться на Олену, вітається і сідає. Розмова не складається. Василь показує, що заробив у баби, їсть і дивиться телевізор. 

Олена хоче піти, але мати намагається її утримати. Василь теж встає і каже, що йому треба піти дорубати дрова. Мати не розуміє до чого такий поспіх. Тоді Василь каже, що йому треба завтра їхати в місто на місяць чи більше. Матері стає зле. Олені теж не по собі. Василь виходить у двір і починає рубати дрова. Олена дивиться за матір’ю і піддається на її умовляння сьогодні нікуди не йти. Олена вкладає матір у постіль а сама прибирає посуд і йде на подвір’я його мити.  Василь спостерігає за нею. Олена миє посуд. Василь спостерігає. Олена заходить у дім. Василь  спостерігає. Олена лягає в ліжко.

 

Світлина: photo.i.ua

Зранку Василь виходить на кухню, де стоять мати й Олена, вітається. Мати тримається бадьоро, так, наче вчора нічого не було. Вони сідають за стіл і снідають.  Потім виходять на подвір’я і прощаються. Мати намагається триматися, та все ж починає плакати, коли Василь вже йде. Олена залишається з матір’ю.  Мати плаче.

Василь зустрічається з Мишком, і вони йдуть по дорозі.

Олена у своїй хаті плете щось із соломи.

Рано-вранці Василь і Мишко повертаються додому. Проходять повз Оленину хату. Олена збирається, теж виходить і йде за ними, але вони цього не бачать. Василь прощається з Мишком.

Василь відчиняє хвіртку і входить у двір, за яким він явно скучив. Дивиться на все, вмивається і йде до входу. Шукає в кишенях ключа, але не знаходить. Думає постукати у двері, а потім відмикає замка ножиком.

Олена зупиняється біля тину.

Василь заходить до хати, бачить завішане чорним крепом дзеркало, закриті вікна й розуміє, що матері вже нема. Він стоїть посередині кімнати шокований. У хату заходить Олена, вішає ключа на цв’яха й збирається піти, але потім підходить до Василя і обіймає його. Василь обіймає Олену.

В Олениній хаті, навпроти столу, за яким вона сиділа, вся стіна вкрита сплетеними між собою солом’яними ляльками.

  • » Артура Млояна
  • Робота над сюжетом розпочалася із синопсису «Ключ»
  1. Сценарій «Сплетені

 

Коментарі