втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

17 серпня 2015 року виповнюється 5 років з дня смерті українського письменника й сценариста Олеся Ульяненка.

У червні 2015 року ініціативна група українських інтелектуалів – кінематографістів, письменників, журналістів, діячів культури – звернулася в адміністрацію міста Хорол, де письменник народився і виріс, із пропозицією назвати іменем Олеся Ульяненка вулицю Леніна, на якій він жив.

Звернення підписали близько п’ятдесяти осіб. Серед них – голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, секретарі Правління НСКУ Володимир ВойтенкоВолодимир ТихийОлександр Шпилюк і Дмитро Томашпольський, члени Європейської кіноакадемії Валентин ВасяновичАндрій КурковІя Мислицька,Мирослав Слабошпицький, кінорежисер Олена Дем’яненко, режисер театру і кіно Сергій Проскурня, члени Міжнародної федерації кінопреси Дмитро ДесятерикАксинія КурінаАнтон Філатов, народні артисти УкраїниБогдан БенюкНаталія СумськаЛариса КадочниковаАнатолій Хостікоєв, заслужений артист України Тарас Денисенко, актриса Ірма Вітовська, актриса і ведуча Яніна Соколова, лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка Василь Герасим’юкГригорій ГусейновЛюбов ГолотаМирослав ДочинецьПавло Мовчан,Марія МатіосМихайло СлабошпицькийВасиль СлапчукТарас Федюк, письменники Павло ВольвачЛеся ВоронінаЛариса ДенисенкоАндрій КокотюхаІрен РоздобудькоВасиль ШклярЮрій Щербак, поети Іван МалковичПавло Щириця, журналісти Ольга Герасим’юкМихайло Сорока, заслужений діяч мистецтв України Олександр Кочнєв, президент Американської асоціації україністів Віталій Чернецький.

16 червня 2015 року представникам ініціативної групи надійшла офіційна відповідь, у якій виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомив, що 16 жовтня 2012 року на сесії Хорольської міської ради для увічнення пам’яті письменника іменем Олеся Ульяненка було названо новий провулок у місті Хорол, зведений на земельному масиві, розташованому по вулиці Леніна.

Олесь Ульяненко народився у Хоролі на Полтавщині 14 серпня 1962 року. У 15 років пішов з дому. Працював у Якутії, служив у радянських десантних військах у Німеччині та Афганістані. 1997 року його роман «Сталінка» отримав Малу Національну премію України імені Тараса Шевченка. Спільно із Володимиром Тихим він створив сценарій повнометражного фільму «Сталінка» за мотивами роману, істотно переробивши сюжет. Однак, стрічку знято так і не було.

Олесь Ульяненко написав близько двадцяти творів, кожен з яких викликав значний суспільний резонанс. З-поміж них: «Дофін сатани», «Зимова повість», «Богемна рапсодія», «Вогненне око», «Син тіні», «Знак Саваофа» та «Жінка його мрії», що 2009 року стала першим українським романом забороненим Національною експертною комісією України з питань моралі як порнографічний. Олесь Ульяненко оскаржив рішення «моралістів» у суді. Зрештою, воно було відкликане, а роман – перевидано у квітні 2010 року.

Олесь Уляненко помер у ніч на 18 серпня 2010 року.

НСКУ

Сценарії Олеся Ульяненка на СМ:

Коментарі