втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Вночі з 23 на 24 квітня о 03:20 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» у розмові Володимира Войтенка з режисером та сценаристом Олегом Чорним, учасником Сценарної Майстерні, йтиметься про його документальний повнометражну картину «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди» та інші актуальні фільми.

Головний герой стрічки «Голівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди» – українське село Бучак, що на Черкащині. Із 1950-х років в околицях Бучака було знято низку класичних стрічок. Зокрема, це фільми “Українська рапсодія” Сергія Параджанова, “Вечір на Івана Купала” Юрія Іллєнка, “Сон” Володимира Денисенка, “Бумбараш” Миколи Рашеєва, “Іванове дитинство” Андрєя Тарковського... Нині в цьому українському Голівуді лишилася тільки нечисленна масовка – місцеві жителі, що колись вони також були залучені до знімального процесу.

Режисер Олег Чорний береться відновити пам’ять про один з головних українських кіномайданчиків і серед жителів Бучака, і серед учасників фільмувань, що розгорталися понад півстоліття тому. І, властиво, тим самим він звертається до теперішнього покоління творців і глядачів. Історичний екскурс, що його пропонує “Голлівуд над Дніпром”, покликаний не просто задокументувати історію – це також спроба актуалізувати класику українського кінематографа, нагадавши, що часто, попри всю поетичність, вона походить із цілком реальних географічних координат, за якими досі можна орієнтуватися. Зрештою, стрічка витворює культурний центр національної кіноіндустрії в часопросторі Бучака, закріплюючи його цінність сьогодні бодай на символічному рівні.

В Арґументі-Кіно про фільми «Сфера» й «Пастка»

Також у програмі – розгорнута інформація про кінотеатральні новинки. Зокрема, про футуристичний трилер «Сфера», шпигунський трилер «Таємний аґент», сатиричний фільм жахів «Пастка», а ще про документальну стрічку «Дейвід Лінч». Життя в мистецтві».

А ще розповідь про «Довгі ночі короткого метру» в рамках фестивалю «Французька весна» та про  4-й Міжнародний фестиваль кіна й урбаністики «86», що проводиться в місті Славутич на Київщині.

Насамкінець – телеесеї про американську кінозірку Барбару Страйзенд, італійського кінооператора Паскуаліно де Сантіса, французьку акторку Анук Еме й англійського актора Деніела Дей-Льюїса.

Олег Чорний народився 1963 року в Києві. Режисер, сценарист, медіяхудожник. Закінчив інститут Карпенка-Карого 1985 року. Працював на студії Довженка та інших кіно- й відеостудіях. Лавреат міжнародного кінофестивалю в німецькому Потсдамі та Київського фестивалю “Молодість”. Спільно з Геннадієм Хмаруком – засновник творчого об’єднання “Семплд пікчерз”. Автор понад десяти різнопланових фільмів, серед яких, зокрема, пародійні стрічки “Зів’яла сакура в моєму саду, ти знову проходиш повз мене” та “Шал”. Нині фільмує документальне кіно. Зняв картини «Батурин: Козацько-гетьманська столиця», «Богдан Гаврилишин. Місія – свобода», «Голівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди», «Проект дощу», фільм-концерт «Сестри Тельнюк: «Наш Шевченко». Працює над стрічкою «З Бабиного Яру на свободу», в якому біографічний сюжет з елементами детективу вестиме про долю київського письменника Анатолія Кузнєцова, автора цензурованого в СРСР роману «Бабин Яр» (1966).

АРҐУМЕНТ-КІНО 

Коментарі