втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Ігор Грабович, УП. Життя 

Не часто буває, що продовження фільму нічим не поступається оригіналові, а у чомусь навіть перевищує його. "Пипець 2"/ Kick-Ass 2, що від 15 серпня в українському прокаті,саме той випадок, коли друга частина не просто розвинула вдалі знахідки першої, але й сміливо пішла далі.   

Фільм став ще брутальнішим, ще смішнішим і відійшов  від так званого доброго смаку фактично на недосяжну для інших відстань. І в ньому вдосталь похмурого колориту, наявного в оригінальних коміксах авторства Марка Міллара та Джона Роміти. 

Дія картини відбувається за чотири роки після подій першої. Вже доволі дорослий, проте ще школяр Пипець намагається повернутися до своєї супергеройської діяльності. Він виймає з шафи старий водолазний костюм та виходить на вулиці боротися зі злочинцями.

Спочатку  він навіть вмовляє Убивайку/ Hit-Girl розділити його місію, проте згодом (під впливом свого опікуна детектива Маркуса) дівчина відмовляється, намагаючись  долучитися до нормального життя. Тому Пипець вступає до товариства нових супергероїв "Справедливість назавжди", яку очолює харизматичний Зоряно-Смугастий Полковник/ Colonel Stars and Stripes.

Тим часом Червона мряка/ Red Mist не знаходить собі спокою після убивства батька. Він намагається підбити власну матір до помсти, проте вона вперто ігнорує його заклики, тому Червона мряка вбиває її. Одягши латексний костюм для садомазохистського сексу, який він знайшов у гардеробі небіжчиці, хлопець себе називає Падлом-Падлючим/ The Motherfucker, і починає збирати банду для війни з Піпцем та його друзями.

І, як у першій частині, доволі невимушені та грайливі епізоди з часом змінюються сценами екстремального насилля, яке змушує згадати нас епоху американських бойовиків кінця вісімдесятих років, у яких тестостерон чи не буквально вихлюпувався з екрана у глядацький зал.

Фільм також потішить шанувальників саморобних супергероїв, серед яких особливо виділятимуться двоє новачків - Нічна Видра/ Night Bitch та брутальна Матушка Россия.

Ще до свого виходу на екрани фільм отримав доволі стримані відгуки через брутальну лайку в діалогах (вона відчувається навіть крізь пом’якшений український дубляж), яка звучить з вуст дітей, та через жорстокість, яку чинять ті ж самі діти, особливо Убивайко.

Джим Керрі, який зіграв суворого, проте справедливого Полковника, навіть зробив заяву після різанини у Сенді Гук (грудень 2012), відмовившись взяти участь у рекламній кампанії фільму.

Відтак фільм отримав у Штатах рейтинг R, а в Україні - "дітям до вісімнадцяти", і він демонструється на вечірніх сеансах.

Як на мене, стрічка приречена на культовий статус і численні наслідування. З часів "Похмілля у Веґасі" студійне голлівудське кіно не було таким сатиричним та відвертим.

Коментарі