втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Є категорія голлівудських фільмів, які подивишся, і одразу розумієш, що номінація на "Оскар" їм гарантована. Стрічка "Прислуга"/ The Help, що від 18 лютого в українському прокаті, якраз такого штибу. В ній є майже все, що може зацікавити кіноакадеміків: зображення расової, соціальної і гендерної нерівності, а також боротьба з ними на тлі важливих процесів американської історії. У цій стрічці одразу видно, хто хороший, а хто ні, і добро, після численних перепитій, таки перемагає зло.

Дія у картині відбувається на початку 1960-х років у маленькому містечку, що в штаті Міссіссіппі. Туди після навчання у Нью-Йорку повертається місцева дівчина Скіттер (Емма Стоун). Вона мріє стати письменницею і шукає матеріал для своєї книжки. Її увагу привертає чорношкіра прислуга, яка, за давньою традицією цих місць, виконує всю хатню роботу за білих хазяїв. Ці жінки з самого дитинства знають, що будуть служницями, як їхні бабусі та матері.

The Help

Чорне населення міста живе у страшних злиднях, проте багаті та білі містяни сприймають такий стан справ природнім. Вони цілком щиро вважають негрів "нижчою расою" і вигадують для них щоразу принизливіші настанови, на кшталт окремих туалетів, адже "хто знає, чим вони можуть хворіти".

Після демократичного Нью-Йорка ці звичаї здаються Скіттер жахливими і вона вирішує написати книжку про чорношкірих служниць. Спочатку жінки неохоче розповідають свої таємниці, адже бояться втратити роботу. Та згодом нестерпне життя примушує їх розкрити справжні обличчя своїх зовні порядних білих господинь.

Стрічка "Прислуга" знята за однойменним романом Кетрін Стокетт, її оригінальна назва "The Help", тож у назви може бути ще й інший переклад – "допомога". Чорношкірі служниці й справді надають своїм хазяям дуже цінну допомогу: вони не лише опікуються усіма хатніми справами, але ще й вирощують їхніх дітей.

The Help

Драма цих жінок у тому, що вони не мають часу на власних малюків, а дочок змушені відправляти на роботу в чотирнадцять років. Тим часом юні білі дівчата одружуються одразу ж після школи і скидають непотрібних дітей на плечі служниць. Та за цю важку роботу жінки не отримують ні вдячності, ні гідної оплати. Більше того, випещені служницями дітки підростають, і, слідом за своїми матусями, починають зневажати колишніх няньок.

Попри непростий історичний контекст, "Прислуга" доволі ексцентрична та сповнена гумору стрічка. Драматичні сцени у ній співіснують із ризикованими жартами про лайно у пирозі та благодійний розпродаж вживаних унітазів. Режисер Тейт Тейлор, дарма що зняв лише другий свій фільм, вміє у слушний момент викликати необхідні емоції – від щирого замилування до непідробного обурення.

Своїм успіхом картина завдячує і вдало підібраному акторському складу. Головні герої "Прислуги" - жінки, тож у фільмі назбиралося чимало непересічних жіночих образів. Цікаво, що аж троє акторок із цієї картини номінуються на "Оскар". Це Джессіка Честейн, яка зіграла наївну селючку Сілію, Віола Девіс, котра втілила зневірену в житті служницю Ейбілін та Октавія Спенсер, чия героїня Мінні зачарувала всіх умінням ставити своїх ворогів на місце.

Також варто відзначити Емму Стоун, яка чудово зіграла бунтарку Скіттер, неперевершену Бріс Даллас Говард, елегантну Сісі Спейсек та Ану О’Райлі, яка втілила затюкану подружками безвільну білявку Елізабет.

Загалом, "Прислуга" - цілком передбачувана, та дуже якісна мелодрама, і найбільший її недолік – хронометраж у 2 години 26 хвилин.

УП. Життя, 17.01.2012

Коментарі