втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Нову стрічку американського режисера Александра Пейна "Нащадки"/ The Descendants, що від 2 лютого в українському кінопрокаті, висунуто на "Оскара" за п’ятьма номінаціями, зокрема як найкращий фільм року. Пейн може отримати статуетку за режисуру, а Джордж Клуні, який зіграв у фільмі багатого гавайського землевласника, номінується за свою акторську роботу.

Дружина його героя Метта Кінґа потрапила у кому після нещасного випадку на морі. Надії на її зцілення немає, і чоловік змушений повідомити цю сумну новину двом дочкам – десятилітній Скотті та сімнадцятилітній Алекс. Він давно втратив контакт із ними, і тепер відчуває себе незатишно у ролі самотнього батька. Від старшої дочки Метт несподівано дізнається, що його дружина мала коханця. Друзі родини, яким, виявляється, все було відомо, зізнаються, що жінка збиралася розлучатися. Вражений цими новинами, Метт разом із дітьми вирушає на пошуки таємничого суперника.

Крім цього, чоловікові доводиться займатися продажем землі, якою його родина володіла ще із середини ХІХ сторіччя. Це недоторкані території на одному із гавайських островів, і потенційні покупці мріють побудувати там готельний комплекс. Прибутки має розділити між собою вся численна сім’я Метта, тож родичі збираються разом, аби обсудити найкращі умови продажу.

descendants

Стрічка називається "Нащадки", і це слово стосується не лише дітей Метта, але й всього роду Кінґів, який постав внаслідок шлюбу гавайської принцеси та американського колонізатора. Метт розуміє, що лише успадковані від прадідів землі тримають їхню сім’ю разом, а продаж призведе то того, що кожен забере свою суму грошей і назавжди зникне із горизонту.

На початку фільму ми чуємо закадровий голос Метта, який стверджує, що життя у гавайському "раю" – зовсім не мед. Він щодня важко працює, а те, що довкола курорт, нагадують лише гавайські сорочки, в яких герої ходять навіть на важливі корпоративні заходи.

Зрештою, нещасний випадок із дружиною стає для чоловіка шансом знову возз’єднатися із найближчими йому людьми, нарешті озирнутися довкола і здобути спокій у житті.

descendants

Александр Пейн уславився своїми двома попередніми режисерськими роботами – фільмами "Про Шмідта" та "На узбіччі". Це були іронійні стрічки-мандрівки, в яких не дуже молоді та не дуже привабливі американські чоловіки шукали порятунку від своїх родинних негараздів.

"Нащадків" також можна назвати роуд-муві, та й сюжетно картина близька до інших робіт режисера. Проте цього разу він дещо відступив від своїх правил. По-перше, у "Нащадках" не залишилося і сліду від фірмової пейнівської іронічності, тому картину можна зі спокійною душею зачислити до мелодрам. По-друге, головну роль у фільмі зіграв красунчик Клуні, хоча до того режисер свідомо уникав красивих облич у своїх фільмах.

Справді, актор в цьому фільмі виглядає хоч і дуже ефектно, проте не зовсім доречно. Його благородна сивина та приваблива зовнішність не дуже пасують до образу зрадженого та вкрай розгубленого чоловіка. Водночас Патріша Гесті, яка заради ролі місіс Кінг увесь фільм провела у "гримі" коматозниці, за свою акторську самовідданість заслуговує на якусь окрему кінематографічну нагороду.

І все ж, попри можливі дорікання, "Нащадки" залишаються чудовою родинною драмою, яка з делікатністю та співчуттям торкається багатьох непростих тем. Окремо варто відзначити гру юних акторок Амари Міллер та Шілейн Вудлі, які втілили дочок Метта. Їхні характери (одна – товстенька і неповоротка, але чутлива маленька дівчинка, інша – підліток-шибайголова) не менш важливі для розвитку фільму, аніж образи їхніх батьків.

Окремий плюс фільму – за увагу до побутових деталей та дотепні портрети мешканців Гаваїв.

УП. Життя, 03.02.2012

Коментарі