втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Едуард Ахрамович, генеральний продюсер і директор кіностудії «Укранімафільм», у блозі для видання «Новое время» міркує про Котигорошка, як втілення розуму, лідерства та фізичної сили, і те, які культурні коди і цінності закладені в однойменному анімаційному серіалі.

На 10-й пітчинг Держкіно я подав заявки на фінансування двох анімаційних серіалів для дітей. Один з них – «Пригоди Котигорошка та його друзів», 9 серій, які будуть продовженням 4-х, створених у 2013 році.

Розповім, які культурні коди і цінності закладені в мультфільмі.

«Котигорошко» – одна з найпопулярніших українських народних казок. Анімаційний «Котигорошко» – це сучасна історія. Референсами тут можуть служити такі міжнародні анімаційні блокбастери як «Наруто» або «Фантастична четвірка».

Котигорошко – втілення розуму, лідерства та фізичної сили. На відміну від друзів, Вернидуба, Крутивуса і Вернигори, у нього немає магічних здібностей. Але в кожній серії ми показуємо, що розум сильніше магії. Установка «людські якості вище фантастичних» готує дитину до дорослого життя і показує, що людина з кмітливістю в змозі впоратися з будь-яким завданням.

Решта троє героїв наділені магічними здібностями, кожен своїми. Ця тема часто зустрічається в сучасному кіно. Тут усі три персонажа – втілення різних природних стихій, серед яких завжди жив і живе наш народ. Жива природа, вода і земля – з цих стихій, кажучи мовою психологів, ми черпаємо свої життєві ресурси. Те, що ці фантастичні герої допомагають Котигорошку, показує дитині, чим можуть бути корисні один одному людина і природа, що природа піклується про людину. Жити в дружбі з природою – один з головних культурних кодів українців.

Вернидуб – володар живої природи. Він знає мову птахів і звірів, вміє з ними спілкуватися. Наприклад, за допомогою чаклунства, він може обплутати ворога стеблами трави чи гілками дерев.

Крутивус – втілення водної стихії, повелитель морів і океанів, річок і озер. Може зробити так, щоб море розступилося або з-під землі забив фонтан. Вода – джерело життя, її сила. Коли вона на твоїй стороні, ти живий, здоровий і благополучний.

Третій супергерой – Вернигора, втілення того, що споконвіку було і залишається найважливішим ресурсом для українців – земля. Вернигора – повелитель тверді земної. Він може буквально згорнути або розгорнути гори, підняти найбільший камінь розміром зі скелю і перенести його в інше місце.

Персонажі «Пригод Котигорошка» – супергерої, і в той же час – звичайні люди. Вони застосовують свою чарівну силу лише тоді, коли не можуть впоратися із ситуацією простими способами. У подібних випадках вони доторкаються до свого пояса, повертають долоню і перетворюються на «аватара». Цей рух діти легко і з задоволенням повторюють самі. Поворот долоні на животі – метафора про ресурс людини: коли дієш з останніх сил і потрібно дістати додаткову енергію.

Було б добре запустити і випуск іграшок-поясів, таких же, як у мультфільмі. Нехай у кожної української дитини буде символ перемоги. Уявляєте, діти в українських дворах грають в Котигорошка, уявляючи, що володіють магічною силою, яку бачать на екрані. Це не тільки анімаційна індустрія, а цілий всесвіт, вибудуваний навколо мультфільму. Книжки, комікси, наклейки, іграшки, дитячий одяг і взуття.

Хеппі енд – ще один важливий «меседж» українським дітям. Він моментально закладає гордість за своїх героїв, віру в себе і соціальний оптимізм. Адже сьогодні діти пізнають світ саме через мультики.

**
Сценарії анімаційного серіалу "Пригоди Котигорошка та його друзів" читайте на СМ тут >>>

Коментарі