втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Володимир ВойтенкоАК  

Вночі з 14 на 15 грудня о 02:05 на телеканалі «1+1»  – програма «Арґумент-кіно» та короткометражні фільми «18+» Романа Бровка, «Літа мої» Володимира Гончарова, «Метелик» Михайла Буйницького та «Як у село приїхало кіно» Костянтина Крайнього.  

В «Арґументі-Кіно» – продовження українських кіносеансів. І знову – в короткометражному варіанті. Одразу чотири фільми кінематографістів, двоє з яких молодшого покоління, що лишень ступає на професійне поле. І це такий собі кінокалейдоскоп – не тільки різножанровий, але й різновидовий: дві короткометражки ігрові, одна анімаційна та одна документальна.

Жанр цієї останньої картини із назвою «Як у село приїхало кіно» її автори, на чолі з режисером Костянтином Крайнім, визначили як «документальна казка». Власне, це щаслива людська історія – екранна і позаекранна – української кіноактриси Людмили Алфімової, відомої за ролями у таких культових кінокомедіях, як «Весілля в Малинівці» та «За двома зайцями». Зокрема, у вікопомному фільмі Віктора Іванова за п’єсою Михайла Старицького «За двома зайцями» вона зіграла запальну черницю Меронію.


Людмила Алфімова у фільмі "За двома зайцями"

Поряд з документальним фільмом «Як у село приїхало кіно» – коротка анімаційна стрічка «Літа мої», за мотивами живопису геніальної української художниці-примітивістки Марії Примаченко.

Цю віншувальну картину створив режисер-аніматор старшого покоління Володимир Гончаров, взявши за зображальну основу, власне, дивовижні картини, чудернацькі образи із творчости Марії Примаченко.

Інша частина програми – два дебютні ігрові фільми випускників майстерні знаного українського кінорежисера Михайла Іллєнка, автора таких резонансних стрічок, як «Фучжоу» й «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

На разі ж його учні дарують нам свої короткометражні роботи, створені вже не в межах та за умовами навчальної програми, а в кіностудійній системі. Зокрема, подивимося стрічку Михайла Буйницького «Метелик», що вона створена за однойменним оповіданням однієї з найцікавіших сучасних українських письменниць Тані Малярчук. Це цікава, хоча й досить своєрідна, спроба соціальної комедії, а чи й трагікомедії, яка розповість нам «про що жінки говорять із Богом».

"Метелик"

Режисером іншого фільму, що також тяжіє до комедійного жанру, є Роман Бровко. Стрічка має промовисту назву «18+», бо розгортає на екрані провокативну історію про перший сексуальний досвід, сказати б, через сумнівну «звичаєву потребу», адже, мовляв, «бути незайманою дівчиною у 19 років є підозрілим та аномальним».

Минулого року цей фільм Романа Бровка брав участь у національній конкурсній програмі 43 Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

І це його назагал вже дванадцята короткометражна робота. Коли ж чекати повнометражного дебюту, й чи це буде комедія, а також про інше кінематографічне – в окремій розмові з Романом у нашій студії.

Таким чином, в «Арґументі-Кіно», власне, кіно українське, короткометражне – ігрове, документальне, анімаційне. Чотири фільми...

 

Коментарі