втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

КІНО-КОЛО

19 вересня починається всеукраїнський ре-реліз фільму Олени Дем’яненко за мотивами оперети Ярослава Барнича «Гуцулка Ксеня». Модернова мелодрама у стилі українського танго вийде у прокат у 14 містах країни. 

За сюжетом, наприкінці 30-х років минулого сторіччя з Америки до Ворохти ще у польські Карпати прибуває син українського емігранта Яро. Його батько залишив заповіт: юнак отримає у спадок мільйон доларів, якщо одружиться зі свідомою українкою. Але Яро нерішучий і не дуже вправний у спілкуванні з жінками. Він закохується в юну мешканку Ворохти, на ім’я Ксеня. Події відбуваються за два тижні до анексії Західної України. 

Роль гуцулки Ксені зіграла ще тоді київська школярка Варвара Лущик, американця Яро – американець українського походження Максим Лозинський, який навчався у Нью-Йоркському університеті на композиторському факультеті. 

Також у стрічці знялися Ігор Цішкевич, Олів’є Бонжур, Олег Стефан, Катерина Молчанова, Тетяна Печенкіна, Христина Федорак, Марічка Штирбулова, Віталій Ажнов.   

Стрічку знімали у Карпатах, здебільшого у Ворохті. А також на Житомирщині та в Києві на кіностудії імені Довженка, де було збудовано понад 15 об’єктів для декорацій.  

На створення «Гуцулки Ксені» витратили 48 млн грн, майже 24 млн з них – профінансувала держава. Збори у 2019 році, коли стрічка вийшла на екрани, становили 3,7 млн грн.

Кінокритикиня Катерина Сліпченко роботу авторів кінокартини охарактеризувала так: «Маємо класику без нафталіну, фольклор без шароварщини та традиції без шор. Додамо до цього неймовірну музику, харизматичних акторів та режисерський перфекціонізм і отримаємо модерний мюзикл у ритмі українського танго». А кінокритикиня Олена Косенко зазначила: «За 80 років з часу написання «Гуцулки Ксені» головні українські «теми» майже не змінилися – любов – еміграція – війна. І дві головні легенди теж ті самі: Америка як рай на землі з рівними можливостями, й Україна, яка, як гуцулка Ксеня, вимагає доказів любові до себе ціною найбільшої жертви». 

Багато глядачів та кінокритиків поділяють думку, що автори ретельно підійшли до відтворення антуражу та костюмів 1930-х, які занурюють глядача в атмосферу тих часів. 

Більшість музичних композицій фільму виконує театрально-музичний гурт Dakh Daughters. У 2020-му «Гуцулка Ксеня» отримала дві «Золоті дзиги» – за найкращу музику (Тимур Полянський, фрік-кабаре Dakh Daughters) та найкращу пісню «Мавка-Русалка». Також фільм отримав головний приз на кінофестивалі Atami Film Festival 2019 у Японії.

На цьогорічному Одеському кінофестивалю була представлена спеціальна програма ретроспективи «Співає Україна». В ній показали знакові українські музичні фільми, зняті в останнє десятиліття, різні за сенсами, але зі спільною рисою – вони показують наскільки талановита наша нація. До цієї програми увійшла й «Гуцулка Ксеня».

19 вересня о 18:30 відбудеться спеціальний показ у Культурному кластері «Краків» у Києві. 21 вересня о 17:00 у кінотеатрі Планета кіно у Львові (Forum Lviv) та 28 вересня у столичному кінотеатрі «Жовтень» відбудуться зустрічі зі знімальною групою. 

Ігор Грабович про фільм «Гуцулка Ксеня» пише тут… 
Андрій Кокотюха висловлюється про стрічку так…

Коментарі