втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

7 серпня 2016 року Дев’ятий Львівський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art оголосив цьогорічні фільми-переможці. Серед них учасники Сценарної Майстерні Філіп Сотниченко й Валерія Сочивець...

Гран-прі здобула стрічка канадійського режисера Патріса Лаліберте з Квебеку “Естакада”. Найкращим українським фільмом стала стрічка Філіпа Сотниченка “Син”.

Нагородження переможців відбулося 7 серпня, у день-закриття Wiz-Art–2016 у Львівському палаці мистецтв. Найкращі стрічки фестивалю оголосили члени журі — німецький режисер Віллі Ганс, українська кінокритикиня Дарія Бадьйор та польський режисер Гжегож Дембовскі. Окрім Гран-прі, нагороди також присуджували у номінаціях “Найкраща режисура”, “Найкращий сценарій” та “Найкраща операторська робота”, “Найкращий український фільм” та “Спеціальна відзнака”. Глядачі також обрали своїх фаворитів.

Гран-прі — ЕСТАКАДА (19 хв., реж. Патріс Лаліберте, Канада, 2015)
Однієї ночі 17-річний Метью йде до естакади, щоб зробити графіті.
Коментар журі: “За зображення справжнього болю без сліз та історію про втрату з легкою посмішкою у кінці”.

Найкращий сценарій та приз глядацьких симпатій у міжнародному конкурсі — ВАННА (13 хв., реж. Тім Ельріх Австрія, Німеччина, 2015)
Три брати намагаються пірнути у спогади власного дитинства за допомогою старої сімейної фотографії, де вони у ванні.
Коментар журі: “За правдиву та витончену історію про пекельну складність бути сім’єю”.

Найкраща операторська робота — ЗМІНА В ПОГОДІ (17 хв., реж. Муіріш Кроулі Ірландія, 2015)
Майкл, молодий чоловік, який живе в сільській місцевості в Ірландії, щосили намагається пристосуватися до раптової зміни у його таємному житті.
Коментар журі: “За проникливе зображення крихкого внутрішнього стану людини у її прагненнях вписатись у зовнішній світ”.

Найкраща режисура — ПОВЕРНЕННЯ ЕРКІНА (28 хв., реж. Марія Гуськова, Росія, 2015)
Еркін виходить з тюрми. Він намагається повернутись у своє попереднє життя. Але життя змінилось, й Еркін не знає, чи зможе він жити на свободі.
Коментар журі: “У чутливий та тихий спосіб цей фільм має справу з трагедією життя. Він розказує нам про здатність особистості змінюватись на краще і про ті труднощі та упередження, з якими зіштовхуєшся і про неможлливість прощення. Також це і надія”.

Найкращий український фільм — СИН (16 хв., реж. Філіп Сотниченко, Україна, 2015)
Під час політичної кризи молода пара знаходиться у процесі розлучення. Мати хоче виїхати з дитиною за кордон, але батько проти.
Коментар журі: “За сучасну історію про чоловіка, який вчиться, що найважливіше у житті, та про побудову персонажів, які не добрі чи погані, а просто справжні”.

Спеціальна відзнака — КРОВ (13 хв., реж. Валерія Сочивець, Україна, 2016)
Молода віолончелістка Настя закохана в свого друга-підлітка Юру. В якийсь момент життя, між репетиціями та вечірками, вона захотіла щоб він став першим, але не кожен хлопець наважується на це…
Коментар журі: “Спеціальну відзнаку отримує фільм, який працює з наповненням та зображення у вишуканий експериментальний спосіб. Фрагментальна оповідь захована у пазлах визначень”.

Приз глядацьких симпатій в українському конкурсі — ЧОРНОГОРА (18 хв., реж. Тарас Дронь, Україна, 2016)
Дванадцятирічний Юрко живе у далекому гірському селі удвох із мамою. Тато Юрка поїхав на заробітки у Польщу. Боротьба за батькову вантажівку перетворюється на історію дорослішання.

Офіційна інформація

Коментарі