втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Вночі з 13 на 14 березня о 00:20 в авторській програмі Володимира Войтенка «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» – ігровий фільм української режисерки Єви Нейман «Пісня пісень» (2015). Також – коментар авторки до фільму.

«Пісня пісень» – це екранізація прози Шолом-Алехема. 1905-й рік. Місце дії – штетль – себто єврейське містечко в Україні. Хлопчикові Шимеку та дівчинці Бузі по десять років. Звісно, вона – принцеса, а він – принц. Їхні домівки поруч. Що насправді Бузя для нього означає, Шимек почне розуміти лишень через довгі роки, далеко від домівки, коли дізнається, що Бузя виходить заміж.

Перед фільмом «Пісня пісень» Єва Нейман, що вона вроджена в Запоріжжі, створила кілька документальних картин, а ще має дві екранізації творів письменника Фридриха Горенштейна – «Біля річки» та «Будинок з башточкою».

"Пісня пісень"

Перед тим, як зафільмувати свою дебютну повнометражну стрічку “Біля річки”, Єва стажувалася у видатної української режисерки Кіри Муратової в Одесі. По тому критики назвали Єву прямою послідовницею Муратової. Абсурдні діалоги, повільність та повторюваність дії, персонажі, що виглядають, як непрохані гості на тлі свого оточення, – усе це без сумніву виказує муратовську стилістику.

Проте подальша творча доля Нейман демонструє відхід від стилю своєї вчительки. Якщо фільми Муратової – це болісна реакція окремої людини на збайдужіле суспільство, то у Єви Нейман саморефлексію, внутрішній голос персонажів не змусять замовкнути навіть наймасштабніші суспільні зрушення.

Про свою всуціль поетичну “Пісню пісень”, дія якої відбувається в передчутті трагічних для єврейского народу у ХХ столітті подій, режисерка каже: “Це не дидактичний посібник з єврейського побуту. І в мене не було такого завдання – відтворити все саме так, як було”.

«Пісню пісень» минулого року було відзначено на поважному кінофорумі в чеських Карлових-Варах. А на Одеському міжнародному кінофестивалі її визнали найкращою одразу у двох конкурсах – міжнародному та національному.

 

**

Також у програмі йтиметься про видатного українського актора, що стояв біля витоків українського кіна – про Амвросія Бучму, 125 років з дня народження якого виповнюється; а ще про ювілярку – американську акторку Лайзу Мінеллі. Анонсуватиметься вихід на екрани документальної стрічки українського режисера Костянтина Кляцкіна «Крим. Як це було» - про обставини анексії Криму російським агресором. Також ітиметься про інші кінопрокатні новинки.

Коментарі