втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Вночі з 6 на 7 березня о 00:20 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» – неігровий повнометражний фільм режисера Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. ІDентифікація» (2014). Також – розмова у студії з автором стрічки.

Документальний фільм Сергія Проскурні “Тарас Шевченко. ІDентифікація”, прем’єра якого відбулася два роки тому – на 200-у річницю від дня народження Кобзаря на київському Майдані Незалежности,  – це спроба дослідити міфологізацію образу найвеличнішого українського поета в народній уяві різних часів та серед різних суспільних груп сьогоднення.

“Тарас Шевченко. ІDентифікація” – це спроба дослідити міфологізацію образу найвеличнішого українського поета в народній уяві різних часів та серед різних суспільних груп сьогоднення.

Вперше Тарас Шевченко з’явився на кіноекрані 1925 року в двосерійному фільмі Петра Чардиніна, де роль Кобзаря блискуче виконав один із найлеґендарніших українських акторів Амвросій Бучма. Тоді біографічна стрічка стала великою подією як і в підрадянській Україні, так і за кордоном, певним чином об’єднавши розкиданих по світах українців.

За 25 років – за доволі скрутних, сталінських обставин для української культури – один із найвпливовіших кінематографістів свого часу Ігор Савченко виводить на екран другий життєпис Тараса Шевченка. Через виконавця головної ролі Сергія Бондарчука режисер втілює образ Шевченка-борця. А під тиском радянської ідеологічної машини дає зрозуміти, що бореться той ні за що інше, як за початок пролетарської революції.

Втретє нагода зіграти роль Тараса Шевченка випала на той час молодому акторові Івану Миколайчуку в картині “Сон” Володимира Денисенка. 1964-й рік – хрущовська “відлига” дозволяє відзначити 150-у річницю від дня народження Шевченка творенням людянішого, відкритішого до неоднозначних інтерпритацій образу поета.

До речі, син режисера Володимира Денисенка Тарас у 90-х роках також зіграв роль Шевченка в художньо-просвітницькому серіалі для школярів “Тарас Шевченко. Заповіт”.

Не зважаючи на те, що про життя та творчість Тараса Шевченка було знято десятки документальних фільмів, творення його екранного образу, позбавленого тягаря радянської епохи та представлення Кобзаря міжнародній авдиторії починається лише тепер.

**

Сергій Проскурня народився 1957 року у Львові. Театральний та кінорежисер, продюсер, актор, сценарист. Із 12-річного віку зростав у Черкасах де закінчив музичне училище. Згодом – акторсько-режисерський курс у Київському інституті Карпенка-Карого. 1984 року як режисер-постановник дебютував із комедією Мольєра ”Месьє де Пурсоньяк”. Співзасновник Мистецького об'єднання “Дзиґа” у Львові. Брав участь у розробці концепції музичного фестивалю ”Червона рута”. Організував 11 міжнародних театральних фестивалів-лабораторій ”Мистецьке березілля”. Автор проекту “Наш Шевченко”, покликаного актуалізувати слово Великого Кобзаря.

**

Також у програмі йтиметься про «оскарівські перегони», про нові фільми в українському кінотеатральному прокаті, а також про ювілярів наступного тижня - українського режисера Андрія Бенкендорфа та американську акторку Лайзу Мінеллі.

Коментарі