втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

13 січня 2016 року організатори 66-го МКФ у Берліні оголосили учасників конкурсних програм Generation («Покоління»). До однієї з них увійшов фільм українського режисера Нарімана Алієва Sensiz («Без Тебе»).

Українську короткометражну стрічку 23-річного режисера кримськотатарського походження було відібрано до участі у програмі Generation 14plus – конкурсу фільмів серед молоді.

Фільм був відзнятий влітку 2015 року у Криму. Як і дві попередні роботи режисера Tan atqanda qaytmaq («Повернутися зі світанком») і Seni sevem («Тебе кохаю») – це історія кримськотатарської сім’ї. Головні ролі у стрічці зіграли непрофесійні актори – двоюрідні брати Нарімана Алієва Февзі та Ремзі Білялови.

«У зйомках фільму брали участь та допомагали лише батьки та близькі родичі. Це дуже інтимна та особиста історія, яку було б дуже важко відтворити з чужими мені людьми, адже фільм присвячений моєму рідному брату Ерфану Селімову», – розповів режисер стрічки Наріман Алієв.  

66-й Берлінале відбудеться з 11 по 21 лютого 2016 року. На фестивалі буде презентовано близько 400 фільмів в різноманітних секціях. Зокрема, у п’ять програм Generation було відібрано 63 стрічки з-поміж двох тисяч робіт. Переможців оголосять у передостанній день фестивалю.

Нагадаємо, що у лютому 2016 року також відбудеться Міжнародний фестиваль короткометражного кіно в Клермон-Феррані, де у міжнародному конкурсі Україну представлятиме фільм Філіпа Сотниченка «Син».

Обидва режисери є учасниками та ініціаторами створення громадської організації «Сучасне Українське Кіно» («СУК») – платформи підтримки та популяризації молодих українських кінематографістів.

**

14 січня 2016 року організатори 66-го Берлінале назвали низку учасників програми «Панорама». З-поміж них – документальна стрічка литовського режисера Мантаса Кведаравічюса Mariupolis, створена у копродукції з Україною.


У документальному фільмі, спільно виробленому Литвою, Німеччиною, Францією та Україною, йдеться про сучасний загрожений війною Маріуполь. Це візуально потужна присвята місту, що перебуває у стані кризи, його поетам і шевцям, зазначають організатори фестивалю.

Над фільмом, що його буде представлено у документальній секції програми Panorama Dokumente, працювала український продюсер Анна Паленчук.

**

14 січня 2016 року організатори 66-го Берлінале назвали 36 проектів, відібраних для участі у Berlinale Co-Production Market. З-поміж них – український проект ігрової стрічки «Танк» Максима Ксьонди.

Роботу українських кінематографістів, що має потенціал зацікавити німецьких продюсерів, буде представлено у секції «Talent Project Market», куди відібрали десять проектів зі 152 заявок.

Ринок ко-продукції Берлінале триватиме 14, 15 та 16 лютого 2016 року.

Продюсер «Танку» – Максим Сердюк, кінокомпанія «Noosphere Films», режисер – Максим Ксьонда, сценарист – Іван Тімшин. Жанр майбутньої стрічки – драма, трилер з елементами нуару.

«Підліток із неблагополучної сім’ї на прізвисько Малий знаходить німецький танк часів Другої світової війни. Порившись разом із дворовим товаришем в Інтернеті, Малий розуміє, що його знахідка коштує близько мільйона доларів. Це шанс. Шанс вирватися з цього Богом забутого місця. Малий намагається продати танк по частинах, виходить на німця, зацікавленого в поверненні останків свого діда на батьківщину... А за такі гроші люди в його містечку – від криміналітету до продажної міліції, від вчителів у школі до алкоголіків у дворі – можуть зробити все що завгодно», – йдеться в синопсисі.

У липні 2015 року «Танк» став переможцем конкурсу повнометражних кінопроектів на пітчингу 6-го Одеського МКФ, а в листопаді переміг на пітчингу, що проходив в рамках кіноринку «Соnnecting Соttbus» на МКФ у Котбусі.

Стрічку технічно підтримує компанія «TechnoRent» і фінансує кіпрська компанія «Pride Capital».

НСКУ

Коментарі