втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Вячеслав Таранюк, член Оргкомітету фестивалю «Кінокімерія»       

Унікальність кіноаматорства, як одного із видів народної творчості, на відміну від професійного кіно, у його масовості. За офіційними даними на початок 80-х років кіноаматорів в Україні налічувалося понад 100 тисяч осіб, які були об’єднані у 8 тисяч самодіяльних кіностудій та створювали щорічно понад 60 тисяч фільмів. На той час аматорами серйозно опікувалися державні інституції.    

           Конкурси, фестивалі аматорського кіно відігравали роль стимулів у його розвитку. Перший республіканський конкурс аматорських фільмів в Україні був проведений у 1958 р. З того часу такі конкурси стали  щорічними. Конкурси аматорського кіно проводилися у кожній області, найкращі роботи представлялися на заключні тури республіканського конкурсу, а потім – і на всесоюзні колишнього СРСР.

            Після 90-х років підтримка аматорського кіно з боку державних інституцій практично припинилася, водночас ліквідувалася і централізована система фестивалів (конкурсів).  Незначна кількість колективів кіноаматорів, що залишилася, тепер розраховувала лише на власні сили і їхня творчість була замкнена в рамках області, міста. Необхідність у проведенні Всеукраїнських фестивалів аматорського кіно була очевидною.

          Громадська організація «Фестиваль КІНОКІМЕРІЯ», завдячуючи групі ентузіастів Херсонської обласної спілки аматорського кіновідеомистецтва та Херсонського обласного комунального підприємства «Кіновідеопрокат», вперше за роки незалежності України, організувала і провела у 2006 році Всеукраїнський фестиваль аматорського кіно.

          Починання херсонських кіноаматорів підтримали Державна служба кінематографії Міністерства культури і туризму України, Національна спілка кінематографістів України, Херсонська обласна державна адміністрація, Херсонське обласне управління культури.

           Фестиваль став першим кроком у створенні умов для конкурсного перегляду робіт усіх кіноаматорських студій, гуртків, індивідуальних кіноаматорів України незалежно від віку та уподобань. 

Шість номінацій фестивалю охоплювали усі види творчості аматорів: ігрові , анімаційні, науково-просвітницькі та науково-популярні, документальні фільми, фільми соціально-патріотичного спрямування.

            З кожним роком фестиваль «КІНОКІМЕРІЯ» здобував прихильність  кіноаматорів України, і це дало можливість вийти і на міжнародний рівень, щоб презентувати кращі фільми з України на міжнародних фестивалях.

            Таку можливість надавав вступ України до Міжнародного союзу кіно UNICA  (UNION INTERNATIONAL du CINEMA), який об′єднує асоціації, спілки, кіноклуби кіноаматорів з понад 30 країн Європи, Америки, Азії та Африки.  UNICA кожний рік проводить Міжнародні фестивалі аматорського і незалежного некомерційного кіно, на які кожна країна-член цього союзу представляє свої фільми.

            У 2009 році на конгресі UNICА, що проходив у рамках 71 Міжнародного фестивалю непрофесійного й незалежного кіно UNICA – 2009, м. Ґданськ (Польща), Громадська організація «Фестиваль КІНОКІМЕРІЯ» одноголосно була прийнята членом цієї організації і як її офіційний член набула право представляти від України програму фільмів, створених кіноаматорами нашої держави, а з 2010 року мала право проводити свої національні фестивалі під патронатом UNICA.

             З того часу вже дев’ять років фестиваль «Кінокімерія» представляє на Міжнародні фестивалі UNICA конкурсну программу фільмів від України.            Знаковим є те, що весь цей час щороку наші програми-переможці відзначались дипломами та медалями фестивалю UNICA.

            Одним із найкрайщих можна назвати фестиваль 2016 року в м. Дортмунді (Німеччина), де наші фільми отримали бронзову, срібну та ще й золоту медалі, а програма українських фільмів була визнана найкращою программою фестивалю UNICA-78.

            Варто відзначити, що увесь час, коли форум перебуває під патронатом фестивалю UNICA, за статутом цієї організації, на «Кінокімерії» перебуває представник комітету UNICA. Так, на «Кінокімерії-2018» членом журі був президент UNICA Дейв Ваттерсон, а міжнародне журі очолював відомий кінорежисер з Болгарії Станімір Тріфонов.

            Усвідомлюючи, що Міжнародні фестивальні проекти в галузі любительського кіномистецтва сприяють налагодженню міжкультурних зв’язків та інтеграції до світового соціокультурного середовища, якнайкраще репрезентують національні мистецькі традиції і досягнення країни, активізують економічне та культурне життя в регіоні чи країні проведення, приваблюючи туристів та широке коло представників творчих професій, Україна запропонувала проведення такого заходу на своїй території.

            Згідно з регламентом діяльності UNICA, кожна країна, яка є офіційним членом цієї організації, має право запропонувати проведення Міжнародних фестивалів UNICA у своїй країні. Щорічно в різних країнах-членах цієї організації проводяться Міжнародні фестивалі непрофесійного і незалежного кіно. Такі пропозиції від країн розглядаються як мінімум за три роки. Так, вже на сьогодні Міжнародні фестивалі UNICA у 2019 році будуть проведені в Нідерландах, 2020 –у Великій Британії, 2021 – у Польщі.

            Після закінчення фестивалю «Кінокімерія-2018», 20 серпня 2018 року, за ініціативи Генерального директора фестивалю Євгена Максимова, підтриманої Головою Херсонської обласної державної адміністрації, відбулася офіційна зустріч президента UNICA Дейва  Ваттерсон, членів Оргкомітету фестивалю Кінокімерія та керівника департаменту культури Херсонської області з керівництвом  Міністерства культури України, Державного агентства України з питань кіно, представниками Міністерства закордонних справ України. Мета цієї зустрічі – обговорення пропозиції щодо проведення Міжнародного фестивалю UNICA в Україні. Така ідея вже давно не полишала у спокої організаторів фестивалю й нарешті набула офіційного втілення. Учасники зустрічі підтримали проведення такої міжнародної акції й офіційний лист Міністерства культури за підписом міністра Євгена Ніщука від 18 грудня 2018 року відправлений на ім’я Генерального секретаря UNICA Жаклін Панте.

           Отже, цього року нашу заявку розглянуть на конгресі UNICA-81 в м. Зейст (Нідерланди) в серпні місяці, і, в разі позитивного рішення, проведення фестивалю UNICA-84 призначать в Україні на 2022 рік. Послідовно, після позитивного рішення проведення фестивалю UNICA в Україні, розпочнеться велика підготовча робота.

            Проведення Міжнародних фестивалів такого рівня потребує не тільки організаційного, але й достатнього фінансового й технічного забезпечення (кінозал, належне обладнання для проекції, обладнання для перекладу трьома офіційними мовами фестивалю, англійською, німецькою та французькою, а також розвиненої інфраструктури (готелі для розміщення понад 350 учасників, гостей, членів журі, керівництва Комітету UNICA, організації харчування, екскурсійних маршрутів, найефективніших шляхів сполучення з іншими країнами тощо).

            Щоб нашим гостям з усієї Європи, а також Південної Кореї, Тунісу, Бразилії та Аргентини було цікаво та комфортно в Україні, щоб вони мали можливість побачити красу нашої землі й майстерність наших залюбених в кіно аматорів. Сподіваємося, що все відбудеться так, як планує робоча група майбутнього фестивалю, його оргкомітет і небайдужі земляки – «друзі фестивалю Кінокімерія», а 2022-го вже «друзі фестивалю Кінокімерія-2022 та UNICA».

           Тож сподіваємося, на фестивалі UNICA-83 в Польщі 2021 року має відбутися представлення України – майбутньої господині фестивалю UNICA-84. Для цього слід підготувати відповідні іміджеві матеріали, фотовиставки, яскраві відеофільми про Україну, як місце проведення майбутнього фестивалю UNICA-84.

Коментарі