втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

У червні 2017 року український фільм «Проект дощу» учасника Сценарної Майстерні Олега Чорного отримав приз Spotlight Gold Award на фестивалі Spotlight Documentary Film Awards в Атланті, США.

Дмитро Десятерик, «День»

 Головний герой 23-хвилинного фільму – харківський стріт-артист Гамлет Зіньківський. «Проект дощу» є частиною документального альманаху «Контури». Інші короткометражки «Контурів» – «Enjoy» Валерія Балаяна про підпільного художника, що знущається з російської окупаційної влади в Криму, та «Зсув» Олексія Радинського про спільноту творчої молоді, котра намагається перетворити один з київських пустирів на мистецький простір.

Назва «Проект дощу» взята зі слів самого Гамлета, який малює переважно в підворіттях; на його думку, це такий собі «проект дощу» – люди, ховаючись від зливи, забігають в арку і несподівано для себе лишаються сам на сам з твором мистецтва. Фільм знімався 5 днів у Маріуполі, куди Зіньківський спеціально приїхав, аби намалювати три мурали, та 2 дні в Харкові.

Олег Чорний не тільки показує те, як працює Гамлет, а й намагається передати місто його очима: камера під атмосферну електронну музику пливе вздовж вулиць і стін Маріуполя, фіксує індустріальні й приморські краєвиди чи злітає над  ними – режисеру й оператору (Слава Цвєтков) дійсно вдається побачити свою красу всюди. Заодно в кадр потрапляють містяни з роздратованими, здивованими або схвальними відгуками й короткими діалогами – тут своя розсип характерів. Назагал, можна сказати, що Чорному і Цвєткову вдалося створити не тільки творчий портрет молодого українського автора, а й, ширше, передати певний зріз життя на південному сході України.

Spotlight Documentary Film Awards існує вже понад 20 років. Як зазначають організатори, фестиваль «присвячений просуванню досвідчених і молодих документалістів за допомогою унікального та важливого міжнародного конкурсу фільмів» (слово spotlight власне і означає «опинитися в центрі уваги»). Режисери-переможці отримують медіа-підтримку та можливості для потрапляння на більш престижні кінофоруми й співпраці з міжнародними продюсерами.

Коментарі