втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

13 січня 2017 року організатори 67-го Берлінського МКФ оголосили учасників конкурсних програм «Generation» («Покоління»). До секції «Generation 14plus» було відібрано українсько-німецький повнометражний фільм Єлизавети Сміт і Ґеорґа Жено «Школа №3».

Світова прем’єра стрічки відбудеться на Берлінале 15 лютого 2017 року.

У стрічці 13 підлітків із відбудованої після військових дій школи №3 з Миколаївки, що на Донбасі, оповідають про свої мрії та страхи.

Завдяки суворо вибудованим кадрам документальний фільм демонструє героїв у їх повсякденному середовищі, коли вони розповідають про досвід, що хвилює їх, про народження нових почуттів, особисті втрати. З одного боку, війна знаходиться у фільмі десь на периферії, але при тому постійно відчувається, будучи точкою відліку. Пуристичний спосіб знімання стрічки робить загальне враження від роботи Єлизавети Сміт і Ґеорґа Жено ще більш пам’ятливим, анонсують фільм організатори Берлінале.

Фільм «Школа №3», відомий також під назвою «Миколаївка», є кіноверсією вистави «Миколаївка», створеної «Театром переселенця».

Влітку 2014 року Миколаївка, невелике містечко під Слов’янськом у Донецькій області, стала свідком і учасником бойових дій. Жителі кілька днів ховалися у підвалах, щоб вижити під час безперервних бомбардувань. Кілька снарядів потрапили у школу №3, і вона одразу припинила бути школою, перетворившись в одну з руїн Миколаївки. Приїзд волонтерів врятував школу від закриття, її відбудували і 1 вересня учні знову сіли за парти. Однак відновити стан дітей, які опинилися в епіцентрі боїв, було ще складніше...

У виставі «Миколаївка», укладеній Наталею Ворожбит і Ґеорґом Жено, – 13 голосів, 13 драм, 13 надій. Учні 8, 9 та 10 класів школи №3 Миколаївки ділилися із глядачами власними текстами, самі говорячи про те, що вони пережили під час військових дій в їх місті в липні 2014 року, про свою любов до рідного міста, перше кохання, про свої думки і плани на майбутнє.

Автори монологів і виконавці: Вікторія Бирька, Вікторія Городинська, Катерина Зав'ялова, Катерина Сергєєва, Влад Шокун, Влад Чумак, Олександр Байбаков, Аліна Коберник, Олеся Федина, Іван Шило, Данило Притула, Анатолій Скатьков.

Прем’єра вистави «Миколаївка» відбулася 23 квітня 2015 в школі №3 в Миколаївці, потім її було показано в театрі ім. Леся Курбаса у Львові в рамках форуму «Донкульт», в театрі «Дах» в Києві в рамках «Гогольфесту», у культурному центрі «Теплиця» у Слов’янську, у Сєвєродонецьку, а також у Театрі Констанц у Констанці (Німеччина). Заключний показ вистави відбувся в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у березні 2016 року.

Фільм «Школа №3» є спільним проектом Tabor Production і «Театру переселенця». Його було вироблено за підтримки Даніела Шульца, Марко Чієко та інших небайдужих осіб. У роботі над фільмом взяли участь 4Ears Sоund Production та школа №3 міста Миколаївка.

Режисери фільму: Єлизавета Сміт і Георг Жено. Оператор-постановник Христина Лизогуб.

Окремі покази фільму «Школа №3» вже відбулися. 30 березня 2016 року фільм був показаний у театрі Максима Горького в Берліні, у вересні 2016 його було демонстровано у Відні під час Vienna Humanity Festival.

Загалом у двох секціях програми Берлінале «Generation» – «Generation Kplus» і «Generation 14plus» цього року візьмуть участь 62 короткометражні та повнометражні фільми з 41 країни.

Минулого року до секції «Generation 14plus» було відібрано українську короткометражну стрічку Нарімана Алієва «Sensiz» («Без тебе»).

НСКУ
http://www.ukrkino.com.ua/news/?id=6960

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: