втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

22 вересня 2016 року Верховна Рада України ухвалила закон №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Подаємо коментар голови НСКУ Сергія Тримбача.

Під час засідання голова Верховної Ради України Андрій Парубій звернувся до депутатів: «Колеги, це питання культури, яке у нас чомусь весь час залишається на задньому плані. Я дуже прошу всіх дуже відповідально підійти до цього голосування, щоб ми і за відсутності дисципліни не завалили цей закон».

Не завалили цього разу. Закон про державну підтримку кінематографії прийнято – 230 голосами. У п'ятницю, 22 вересня, о 17.52 (!), себто в момент, коли вже більшість нардепів вимито із сесійної зали. «На задньому плані», словом. І попри все...

Голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький у своєму виступі зазначив: «Метою цього законопроекту є створення механізмів державної підтримки національного кінематографу та захист суб’єктів кінематографа від піратства з боку інших осіб. Звертаю уваги, що положення законопроекту в частині протидій піратству стосуються тільки аудіовізуальних творів... Шановні колеги, я дуже прошу депутатів підтримати рекомендацію комітету, підтримати нарешті національне кіно, в тому числі, зробивши кроки по боротьбі з піратством, особливо враховуючи, що Україна визнана однією з найбільших піратських країн світу».

Усе ж було зроблено спробу внести кілька правок. Микола Княжицький прокоментував їх так: «Шановні колеги, на жаль, пірати, які є в Україні, роблять все, щоб цей закон не пройшов (...). Якщо ми виключимо такі пункти, які стосуються захисту авторського права, то вся наша співпраця з Американською торговельною палатою, з нашими правовласниками фактично піде на смарку».

Не вдалося те зробити. Закон є. Дяка всім, хто працював над ним, хто наближав мить його прийняття. Він не ідеальний, той Закон. Одначе це крок уперед.

З чим і вітаю всіх кінематографістів, всіх, хто любить і шанує українське кіно!

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: