втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Кореспондент Радіо Свобода Олена Матусова повідомляє про початок розгляду сфабрикованої російським окупаційним режимом у Криму та в російській столиці карної справи проти українського режисера й сценариста, учасника Сценарної Майстерні, Олега Сенцова та іншого українського патріота, також кримчанина, Олександра Кольченка:

<<
У Росії розгляд кримінальної справи щодо українського режисера Олега Сенцова має розпочатися 21 липня в 9:30 ранку. Таке рішення ухвалив у четвер Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. Арешт Сенцова продовжили до 16 грудня 2015 року.

Попередні слухання у справі Олега Сенцова відбувалися в закритому режимі і тому на засіданні не могли бути присутніми представники консульства України. Але суд задовольнив клопотання захисту і розгляд справи по суті, який розпочнеться 21 липня, проходитиме в основному у відкритому режимі.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла адвокат Світлана Сидоркіна:
«Наше клопотання суд задовольнив з одним лише застереженням, що судове засідання у цій кримінальній справі буде відкритим, але крім частини, яка обмежує дослідження доказів з боку звинувачення, зокрема, тому 10-го кримінальної справи, цей том знаходиться під грифом секретно. Тобто всі інші докази, крім доказів, перелічених у томі десятому, будуть досліджуватися у відкритому судовому засіданні», – зазначила Сидоркіна.

Засудженні свідки
Світлана Сидоркіна є адвокатом Олександра Кольченка, який так само, як і Олег Сенцов, є обвинувачуваним у цій справі. Кольченка та Сенцова доставили з Москви до Ростова-на-Дону 29 червня, і вони були присутні на нинішньому засіданні. Загалом у цій кримінальній справі проходять чотири людини. Крім Сенцова і Кольченка – це Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній. Вони раніше дали свідчення і, уклавши угоду зі слідством, були засуджені на 7 років позбавлення волі кожен.

На думку російської правозахисниці Зої Свєтової, яка відвідувала в Лефортово всіх фігурантів цієї справи, розраховувати на справедливий судовий розгляд не доводиться.

«У цій справі, звичайно, у мене дуже мало надії на те, що тут буде справедливий судовий розгляд, оскільки тут вже є два судових вироки, які винесені стосовно фігурантів цієї справи. Вони обмовили себе, і Сенцова, і Кольченка. У мене немає сумніву в тому, що цих людей катували і вони пішли на те, щоб дати ті свідчення, які вони дали. І вони будуть головними ключовими свідками в цьому процесі, який почнеться 21 липня», – вважає Зоя Свєтова.

Сфабрикована справа
Олег Сенцов був затриманий співробітниками ФСБ у травні 2014 року в Криму. Слідчі кажуть, що він організував підпали в сімферопольському відділенні «Єдиної Росії» і в офісі організації «Російська громада». Українського режисера також звинувачують у підготовці вибуху біля пам’ятника Леніну в Сімферополі.

Із моменту арешту до Олега Сенцова і Олександра Кольченка не був допущений консул, оскільки російська сторона вважає їх обох громадянами Росії. Україна вважає затримання українського режисера окупаційною «владою» Криму незаконним, а справу проти Сенцова та його колег – сфабрикованою.

>>
http://www.radiosvoboda.org/content/article/27119052.html

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: