втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

18 червня, о 19:30 у кінотеатрі українського фільму «Ліра» в рамках репертуарної рубрики «Музей кіно» відбудеться показ стрічки Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою».

Показ приурочено до дня народження – 15 червня – Івана Миколайчука, виконавця головної ролі та співавтора сценарію фільму, та п’ятої річниці смерті Юрія Іллєнка.

У драмі «Білий птах з чорною ознакою», що є одним із найкращих фільмів в історії українського кіно, показано трагедію розділеної, розірваної України, проведену крізь долю однієї буковинської сім’ї, члени якої воюють по різні боки – в радянській армії та УПА.

Попри дражливу тему, стрічка на початку 1970-х років все ж змогла вийти на екрани і навіть отримала Золоту медаль Московського МКФ.

Режисер: Юрій Іллєнко
Сценарій: Юрій Іллєнко, Іван Миколайчук
Оператор: Вілен Калюта
В ролях: Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочникова, Наталія Наум, Михайло Іллєнко

«Юрій Іллєнко був одним із тих, хто колись відкрив Миколайчука – бо ж саме очима Іллєнкової камери побачили ми Івана Палійчука в «Тінях забутих предків». А як розкрилася Буковина і сам Миколайчук у «Білому птасі з чорною ознакою»! Багато в чому то історія Миколайчукової сім'ї, де «кожен до вітру за своїм часом ходить». І за своїм статутом. Екзистенційна драма українців, яка, на жаль, продовжується донині. Передивіться фільм сьогодні – усе ж пізнається, ті самі граблі, на які ми наступаємо. Чи ж не тому фільм було фактично заборонено тоді, на початку 1970-х?

І – звичне звинувачення українців у «бандерівському» ухилі. Після показу «Білого птаха» на партійному з’їзді 1971 року перший секретар Львівського обкому Віктор Добрик просторікував: от, мовляв, що зробили, гаспидські душі, оселі бандерівців зняли на камеру. Бачили, які домівки розкішні, які розцяцьковані? То ж «враги отечества» грошенят заробили купу в концтаборах північних, і тепер розкошують...» (Сергій Тримбач, «...З чорною ознакою»)

Вступне слово перед початком фільму скаже кінокритик, ведучий програми «Аргумент-кіно» на каналі «1+1», секретар Правління НСКУ Володимир Войтенко.

Адреса кінотеатру українського фільму «Ліра»: Киїів, вул. Велика Житомирська, 40.

НСКУ

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: