втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

20 березня 2015 року відбулися установчі збори громадського об’єднання, покликаного підтримати діяльність кінотеатрів українського фільму. Було вирішено назвати об’єднання «ХУК» – «Хвиля українського кіно».

Зустріч відбулася у першому в Україні кінотеатрі українського фільму «Ліра», що 26 лютого цього року розпочав свою роботу на базі кінотеатру ім. Чапаєва (вул. Велика Житомирська, 40). Відтоді, за повідомленням начальника відділу кінопрокату КП «Київкінофільм» Лариси Зубенко, кінотеатр відвідали близько тисячі глядачів, а збори за перші десять днів прокату склали близько 15 тис. гривень.

Особливою популярністю у глядачів користувалися документальна робота Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація» та стрічка «Плем’я» і творча зустріч із її автором, режисером Мирославом Слабошпицьким.

У зборах, ініційованих кінорежисером, секретарем правління НСКУ Дмитром Томашпольським, взяли участь секретар правління НСКУ, кінокритик Олександр Шпилюк, кінорежисер Валентин Васянович, продюсер, засновниця клубу документального кіно Close Up Світлана Зінов’єва, кінорежисер і продюсер Віктор Андрієнко, представники товариства «Сучасне українське кіно», редактор сайту НСКУ Сергій Васильєв, ведуча програми «Кіно» на 5-му каналі Яніна Соколова, журналіст видання «Телекритика» Олена Коркодим, кінематографісти, активісти і волонтери, що сприяють діяльності «Ліри», небайдужі до долі українського кіно.

Дмитро Томашпольський наголосив, що одним із першорядних завдань об’єднання, є поширення інформації про діяльність кінотеатру українського фільму «Ліра», зокрема, розповсюдження її серед студентської молоді. У цьому напрямку вже зроблено чимало, зокрема, функціонує сторінка кінотеатру «Ліра» у Фейсбук, відкрито електронний продаж квитків, започатковано конкурс рецензій тощо. Однак, потрібно думати і про зовнішню рекламу, розміщення друкованих афіш у навчальних закладах, оновлення фасаду і дизайну кінотеатру.

У найближчих планах – регулярне висвітлення спеціальних подій кінотеатру у ЗМІ та соціальних мережах, видання газети «Ліра», проведення та підбиття підсумків конкурсу рецензій (журі очолить секретар правління НСКУ, кінокритик Володимир Войтенко). Будуть започатковані спеціальні покази українського документального кіно, які проводитиме Світлана Зінов’єва, вивівши таким чином за межі Будинку кіно діяльність клубу документального кіно Close Up. Плановано покази збірок анімаційних фільмів і молодого, студентського, українського кіно (їх укладатиме товариство «Сучасне українське кіно»). Завершить перший сезон показів нових українських фільмів кінотеатр «Ліра» у липні.

Об’єднання прагне поширювати позитивний досвід «Ліри» і сприяти створенню кінотеатрів українського фільму за його зразком у інших містах України. Про наміри відкрити такі кінотеатри українського фільму вже оголосили в Умані та Рівному. Вивчають київський досвід й у Львові: у Львівському кіноцентрі, відкритому тут 20 березня на базі кінотеатру «Сокіл», демонструють сучасне українське кіно, а також планують покази вітчизняної класики.

Нагадаємо, 11 березня 2015 року VI Пленум правління НСКУ, розглянувши питання «Українське кіно 2010-2015 рр. Ідейно-творча складова: підсумки та оцінка ризиків на майбутнє», постановив: «Схвалити заснування кінотеатру українського кіно «Ліра» у місті Києві та звернутися до регіональної влади в областях України із закликом щодо заснування мережі подібних кінотеатральних закладів. Зобов’язати регіональні осередки НСКУ опікуватися цим питанням на місцях».

НСКУ

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: