втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

У Національній конкурсній програмі Одеського МКФ буде представлено 13 короткометражних робіт і 7 повнометражних фільмів. Серед них та в інших програмах демонструватиметься 6 стрічок учасників Сценарної Майстерні Володимира Тихого, Валентина Васяновича, Марисі Нікітюк, Марії Кондакової, Олега Чорного, Станіслава Цалика, Дмитра Іванова, Дмитра Томашпольського та Альони Дем’яненко, сценарії яких свого часу були оприлюднені та обговорені на СМ.

Боротися за вищу нагороду 5-го, ювілейного Одеського МКФ - «Золотого Дюка» – та інші призи Міжнародного конкурсу будуть 12 повнометражних картин, серед яких призери Берлінського, Каннського та інших кінофестивалів. Дві українські стрічки візьмуть участь одночасно в Національному та Міжнародному конкурсах ОМКФ-2014 («Поводир» Олеся Саніна та «Моя русалка, моя Лореляй» Нани Джорджадзе).

У Національному конкурсі візьмуть участь фільми: «Зелена кофта» режисера Володимира Тихого; режисерський дебют видатної української актриси «Лариса Кадочникова. Автопортрет» у співавторстві з режисером і продюсером Дмитром Томашпольському і його ж проект «F 63.9 Хвороба кохання», створений спільно з Альоною Дем'яненко; повнометражний документальний фільм Валентина Васяновича «Присмерк»; українсько-турецький фільм «Люби мене» режисерів Марини Ер Горбач і Мехмета Багадира Ера.

У Національному конкурсі короткого метра будуть представлені 13 фільмів в різних жанрах дебютантів і вже відомих українських кінематографістів. Серед короткометражок – три анімаційних та два документальні фільми.

Спеціальною подією фестивалю, пов'язаною з Україною та її історією, стане ретроспектива «Забуті шедеври», до якої увійшли п'ять фільмів Київської та Одеської кіностудій. Організатори ОМКФ звернулися до українських кінознавців з проханням представити свої пропозиції щодо програми ретроспективи. На основі експертних думок було складено фінальну програму з п'яти фільмів, «що відображають основні етапи розвитку українського кінематографа, починаючи від 20-х до 90-х років минулого століття», - зазначив програмний директор фестивалю Алік Шпилюк.

До програми ретроспективи увійшли: «Два дні» Георгія Стабового,  «Дорогою ціною» Марка Донського,  «Суворий юнак» Абрама Роома, «З Нудьги» Артура Войтецького та «Дика любов» режисера Віллена Новака.

У спеціальній програмі «Шлях до свободи» відбудеться українська прем’єра документального фільму Сергія Лозниці «Майдан», перший показ якого відбувся цьогоріч на Каннському МКФ. Ще одну документальну українську стрічку покажуть у секції «Гала-прем’єри» – «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди» Олега Чорного, що веде про село Бучак, яке в 1950-70-х стало знімальним майданчиком української кінокласики.

В рамках «Спеціальних показів» буде презентовано фільм «Хайтарма» члена журі ОМКФ-2014 Ахтема Сеітаблаєва.

**
Українські фільми в прорамах ОМКФ-2014:

МІЖНАРОДНА КОНКУРСНА ПРОГРАМА

НАЦІОНАЛЬНА КОНКУРСНА ПРОГРАМА: ПОВНИЙ МЕТР

НАЦІОНАЛЬНА КОНКУРСНА ПРОГРАМА: КОРОТКИЙ МЕТР

ГАЛА-ПРЕМ'ЄРИ.

ШЛЯХ ДО СВОБОДИ

  • МАЙДАН режисер Сергій Лозниця 
    Україна, 2014, 127 хв

СПЕЦІАЛЬНІ ПОКАЗИ

  • ХАЙТАРМА режисер Ахтем Сеітаблаєв 
    Україна, 2012, 89 хв

УКРАЇНСЬКА РЕТРОСПЕКТИВА: ЗАБУТІ ШЕДЕВРИ

**

Сценарії та синопсиси фільмів, створених учасниками Сценарної Майстерні, оприлюднені й обговорені на СМ:

 

Коментарі