втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська 

Одним зі сценаристів фільму «Нестерпні боси», що від 4 серпня в українському прокаті, є актор Джон Френсіс Дейлі, який розпочинав свою кар'єру в серіалі Freaks and Geeks, тож він чудово знається на образах "принижених та зневажних". Герої картини все життя грали за правилами, проте винагороду отримували лише ті, хто за правилами грати не хотів

Курт (Джейсон Судейкіс), Дейл (Чарлі Дей) та Нік (Джейсон Бейтмен) дружать зі школи. Вечорами вони збираються у барі та обговорюють свої проблеми. Їх поєднує спільна біда - начальники на роботі, які роблять їхнє життя нестерпним.

Курт працює бухгалтером у хімічній компанії. Попередній власник бачив його своїм наступником та довіряв у всьому. Але бос помер і компанією почав керувати його син - безмозкий і нахабний наркоман. Він мріє потроху розграбувати фірму батька, і довівши до банкрутства, перебратися у теплі краї.

Начальник офісного працівника Ніка вже півроку обіцяє йому підвищення і завалює його понаднормовою роботою. Та виявляється, що бос лише знущався зі свого підлеглого і зовсім не збирався переводити його на кращу посаду. Для нього Нік - лише доступний об'єкт садистських жартів, тож відпускати його з компанії начальник не збирається.

У скромного помічника стоматолога Дейла інша біда - його начальниця виявляється німфоманкою і постійно схиляє його до сексу на робочому місці. Якщо ж Дейл не погодиться на її домагання, вона обіцяє показати його нареченій компрометуючі фото.

Усі троє друзів упевнені, що далі так жити не можна. Одного дня вони наважуються позбутися своїх нестерпних босів. Хлопці складають "ідеальний" план вбивства, який підгледіли в одному з детективних серіалів. Звісно, що "Закон і порядок" - поганий порадник у таких справах, тож друзі потрапляють у справжню халепу.

"Нестерпні боси" вочевидь створювалися під впливом "Похмілля у Веґасі". Ці фільми єднають не лише масні ризиковані жарти і сексуально-наркотична тематика. Вони розповідають про звичайних затурканих роботяг із передмістя, змушених проявити свої "чоловічі якості" в екстремальних умовах. Зрештою, нестерпні боси, як і холостяцька вечірка в "Похміллі" - це лише привід, аби протягнути нещасних героїв через усі кола кінематографічного пекла.

Одним із авторів сценарію "Нестерпних босів" був актор Джон Френсіс Дейлі, який розпочинав свою кар'єру в серіалі "Freaks and Geeks", тож він чудово знається на образах "принижених та зневажних". Герої картини все життя грали за правилами, проте винагороду отримували лише ті, хто за правилами грати не хотів. Режисер фільму Сет Ґордон заявляв, що ситуація, змальована у фільмі, знайома практично кожному найманому працівникові.

Курт, Нік та Дейл знаходять спосіб розквитатися із босами, але щоби вдячні глядачі не надумали копіювати їхню поведінку, творці фільму постаралися зробити їхній шлях максимально умовним. Зрештою, мало хто зустрічає на своєму шляху настільки схиблених на голову босів. Та й бандитів на кшталт Мазафака Джонза (Джемі Фокс), який береться допомагати друзям, у реальному житті не знайдеш.

У ролях нестерпних начальників виступили Кевін Спейсі, Дженніфер Еністон та Колін Фаррел. І якщо Спейсі звик грати всіляких відморожених садистів, то "хороша дівчинка" Еністон втілила несподівану для себе роль секс-бомби та шантажистки. Колін Фаррел зі своєю лисиною та накладним високим чолом був непізнаваним, але дуже смішним.

"Нестерпні боси" - це весела, дотепна і гарно збалансована комедія, розрахована виключно на дорослу аудиторію. Звісно, вона не така радикальна як "Похмілля у Веґасі", але ексцентрики їй вистачає. Єдине, що викликає запитання у цьому фільмі - чому ж головні герої не звернулися до поліції, коли дізналися про усі ті страшні таємниці своїх босів?

УП. Життя, 05.08.2011

Коментарі