втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Четверта частина франшизи "Місія нездійсненна" справді незвичайна: по-перше, її зняв знаменитий піксарівський аніматор Бред Бьорд, який до того працював лише над мультиками, по-друге вже немолодий Том Круз там таки продовжує грати живчика-супергероя, і це виглядає досить комічно, а по-третє, у картині вибухає Московський Кремль.

Підриває найголовнішу московську будівлю злий швед на прізвисько Кобальт (Міхаель Ньюквіст), аби приховати викрадення кодів запуску ядерних боєголовок зі Збройної палати. Його ціль – розпочати ядерну війну між США та Росією задля встановлення нового, кращого ладу на землі.

Вислідити злочинця та врятувати світ повинен Ітан Гант та його команда супераґентів. Проте хитрий швед зробив винним за теракт саме Ганта і тепер президент США відмовився підтримувати його загін. Також за американцями пильно стежать російські спецслужби на чолі із ефесбешником Сідоровим (Владімір Машков).

"Місія Нездійсненна: Протокол Фантом" зачаровує насамперед своєю надмірною кількістю ляпів, особливо коли справа йдеться про Росію. Російські в’язниці тут охороняються краще за Кремль, американський шпигун видає себе за російського військового і нікого не дивує своєю англійською, а російський зек до останнього вважає Ітана своїм співвітчизником Серьожею.

Кіноштампів також чимало, тож перша половина фільму більше нагадує кінопародію у стилі Мела Брукса – все настільки тупо передбачувано, що навіть смішно.

Із дією у картини також проблеми: режисер Бред Бьорд, який здобув два "Оскари" за свої мультики "Рататуй" та "Суперсімейка", виявився на диво сліпим до кінематографічного зображення.

"Місія Нездійсненна" має як мінімум два виграшних епізоди – вибух Кремля та пилову буря у Дубаї, але зняті вони досить сухо та скупо і зовсім не видовищно. Фільм більше зосереджується на різних технологічних примочках та карколомних, неможливих у житті трюках.

"Місія Нездійсненна" знята як казка для дорослих, проте цей підхід виглядає застарілим, адже франшиза про Джейсона Борна та оновлений Джеймс Бонд задали нові стандарти шпигунських картин – тепер реалізм понад усе. Перша "Місія" була знята ще у дев’яностих, а четвертий фільм із циклу, здається, цієї епохи так і не покинув.

Та найбільше цей фільм мав би обурити росіян, які там зображені простаками: вони і Кремль захистити нормально не можуть, і психа в себе на грудях пригріли, і взагалі, завжди опиняються на крок позаду Ітана Ганта. Втім, стрункий і спортивний Владімір Машков у цьому фільмі виглядає значно краще за Круза, чий обвислий живіт та м’язи натякають, що лізти по стіні хмарочоса на рукавичці-присосці навряд чи йому вже по силах.

УП. Життя, 16.12.2011

Коментарі