втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Стрічка "Закохані невротики", що вона від 20 жовтня в українському прокаті, є ідеальним продуктом "на експорт". У ньому є все, з чим асоціюється французька кінокомедія і сама Франція – милі дивакуваті герої, які постійно потрапляють в кумедні ситуації, романтична історія кохання, шоколад, красиві краєвиди, маленькі машини і симпатичні крамнички. У центрі оповіді – двоє патологічно сором’язливих людей, яких поєднує любов до шоколаду. 

Власник невеличкої шоколадної фабрики Жан-Рене (Бенуа Пульворд) шукає дистриб’ютора своєї продукції і наймає на роботу Анжеліку (Ізабель Карре), яка приховує свої здібності геніального кондитера. Чоловік страждає від своєї сором’язливості, і його психотерапевт радить запросити когось на побачення.

Вибір Жана-Рене падає на Анжеліку, проте він не знає, що дівчина також потерпає від схожих проблем і навіть ходить на зустрічі "анонімних невротиків". І поки герої намагаються розібратися із власними фобіями, а також негараздами на фабриці, між ними виникає нове несподіване почуття.

Стрічка "Закохані невротики" базується на власних переживаннях режисера Жана-П’єра Амері, який також намагався подолати власну сором’язливість у групі "анонімних невротиків". Зрештою, образ невротика став невід’ємною частиною сучасної масової культури насамперед завдяки Вуді Аллену, який побудував на цьому всю свою кінокар’єру.

За останні десять років дія багатьох картин перемістилася із зовнішнього світу у внутрішній світ героїв. Розмаїті психи та виродки, яких раніше ніхто б ніколи не допустив ні на широкий, ні на телевізійний екрани, зараз у моді.

Героєм нашого часу є фактично соціопат із геніальними здібностями, який протистоїть натовпу обивателів. На цьому тлі невротики із їхніми невинними страхами виглядають найбільш "нормально" та зворушливо. Сьогодні за маскою "невротика" ховається колишній "дивак" та "маленька людина".

"Закохані невротики" - нащадок французької комедії 1970-х-1980-х років, де королем був П’єр Рішар та його незграбні, але добрі та щирі герої. Тож якщо ви прагнете побачити, легкий розважальний європейський фільм, то стрічка Амері – саме те, що треба.

УП. Життя, 21.10.2011

Коментарі