втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис ігрового повнометражного фільму

«... У кожної людини всередині від самого народження живе квітка. Це його душа - чиста і світла. Але життя поступово припорошує її пилом і брудом, гнітить і топче - поступово перетворюючи квітку в бур'ян, а людину в лайно ... Щоб таким не стати, я почав захищатися бронею, щоб ніхто не зміг проникнути до мене всередину. З кожним роком броня ставала все товща і товща, і з часом, я перестав будь-що відчувати. Але в нашому житті недостатньо захищатися, треба вміти і атакувати, а для цього треба мати зброю. І в мене почав рости ріг. З роками він ставав все більше, нападав я все частіше і, врешті-решт, перетворився ... у носорога».

Темрява. Метушня, крики, звуки боротьби, хлопчаки б'ються, одному видавили очі. Картинка проявляється: стоїть, зігнувшись, один побитий хлопчик, чути погрози на його адресу, потім летять камені. Хлопчик, шкутильгаючи, тікає.

Хлопчик заходить в приватний будинок, що знаходиться на периферії якогось міста. Камера плавно рухається всередині будинку спочатку за хлопчиком, потім за кимось із домочадців, вихоплюючи якісь шматки їх життя у цьому будинку в наступні десять років: мама білить на сонячній кухні стелю; батько приповзає додому п'яний; старший брат займається з гантелями; сестра клеїть вирізки в пісняр; хлопчик, спиною до глядачів мастурбує в коридорі в одній руці тримаючи затерту сторінку з порножурналу; тато п'є на кухні з приятелями - скандал; тата забирає міліція; сестра виходить заміж; старший брат іде в армію; поминки, бабки , все в чорному, стоїть труна; тато повертається з колонії, знову п'янки, скандал і міліція; сестра повертається з маленькою дитиною і чемоданом; хлопчик підріс, перетворився на хлопця - це Носоріг, досить міцний і високий хлопець. Він виходить з дому, його чекає дівчина, бере його під руку і вони йдуть по вулиці. На дворі 90-і роки.

Сучасний джип, всередині сидить дорослий Носоріг і Людина, якій він сповідується у своєму житті. Камера повзає по інтер'єру машини. Пауза. Триває уривчаста розмова. Носоріг трохи нескладно розповідає про своє життя, про свої сни.

Молодий Носоріг зі своєю дівчиною заходять на міську дискотеку. Друзі. Горілка, танці. Зав'язується бійка з чужинцями, яку провокує Носоріг. Відділення міліції.

У тренажерному залі, де займається Носоріг, приходить займатися бригада рекетирів. Він вступає з ними в конфлікт, що закінчується бійкою і каліцтвом одного з бандитів. Носорога везуть  до бригадира.

Старший приймає рішення взяти Носорога до себе і випробувати його на ділі - відпрацювати за вибулого бійця. Бригадир дає Носорогу його кличку, за величезну гулю, що з'явилася на лобі після бійки в спортзалі.

Перші справи Носорога: шантаж, грабіж, катування, розбірки. Носоріг піднімається в кримінальному світі, одружується на своїй вагітній подрузі, народжується дитина, але йому ніколи займатися сім'єю.

Друга розмова в машині дорослого Носорога і Людини. Носоріг розповідає, про те, що коли він був молодий, то робив погані справи; каже, що в певний момент захотів вже зупинитися.

Носоріг стає бригадиром. На квартирі він зі своєю бригадою катують мужика, вставляють шило в хребет. Носоріг йде по квартирі, в одній кімнаті на ліжку, лежить і вже не може плакати, зґвалтована жінка. Носоріг відкриває двері в іншу кімнату і бачить, як з того боку стоїть, опершись на них півторарічна дитина.

Носоріг зі своїм другом, теж бандитом, сидять у машині на світлофорі. Поряд йде хресний хід. Друг хреститься, Носоріг сміється з нього і щось говорить про овець.

Носоріг з другом сидять на літньому майданчику та обідають. До них підсідає пристойно одягнений мужичок і розповідає про те, що він хоче об'їхати всю земну кулю, а потім облетіти її в космічному кораблі, але головне він не хоче даремно коптити небо.

Носоріг сидить на ліжку і вдягає шкарпетки. Якась гола дівчина крутиться і питає, чи подобається йому її наколка. Носоріг відповідає, не дивлячись, що наколки бувають тільки у рабів і богів, а він поки ще не бог.

Носоріг пізно повертається додому. Дружина починає черговий скандал, заколисуючи при цьому їх другу дитину, ще немовля. З'ясування відносин затягується, і носить жахливий характер.

Носорога викликають в прокуратуру, на нього заведено справу. Носоріг, сидячи в коридорі, загадує, що якщо відмажеться, то зав'яже. Прокурор обводить на календарі число 20 і каже, що у Носорога є час до кінця тижня.

У відділення банку вриваються троє в масках. Осіб не видно, але судячи по фігурі і манерам, головний з них - Носоріг. Хтось кричить, потім хтось стріляє. Носоріг стоїть на пустирі і дзвонить по мобільному про те, що він зібрав необхідні документи і готовий зустрічатися. Бар, п’янка  - Носоріг відпочиває зі своєю бригадою, як завжди гамірно.

Дружина Носорога, рано вранці, заплакана, не дочекавшись Носорога додому, вантажить речі і дітей в машину і їде. Носоріг приходить додому, нікого не застає і лягає спати.

Друг Носорога везе його в машині. Мовчать. На трасі аварія, лежить перевернута машина дружини Носорога, на асфальті розлито масло, кров і лежать три тіла під простирадлами. Носоріг виходить, сідає поруч з ними і бере їх за руки. На трасі утворилася пробка, машини повільно об'їжджають місце аварії і починають сигналити.

Третя розмова дорослого Носорога в машині, про квітку і носорога. На питання Людини, чи зупинився він після аварії, Носоріг негативно похитав головою і сказав, що стало тільки гірше.

Бригада Носорога на чолі з ним влаштовує беззаконня: грабують і вимагають, б'ють і вбивають. Багато хто в кримінальному світі вважає, що Носоріг перегинає палку. Його намагаються попередити, але він уже нічого навколо не помічає.

Носорога викрадають, жорстоко б'ють, вивозять за місто, в якомусь сараї роздягають догола і прибивають цвяхами ступні до підлоги. Носоріг вириває з м'ясом свої ноги і на карачках повзе до виходу, шепочучи: «Все. Все. Все ».

Носоріг, тікає з лікарні, де його охороняє міліція і намагається знайти свого кривдника. Замовник викрадення - головний кримінальний авторитет міста, який вирішив провчити Носорога. Останній організовує замах на першого, але невдало і змушений тікати з країни.

Носоріг ховається в Німеччині кілька років, живе в простій сім'ї, працює нелегально. Його вражають акуратність, ощадливість і фасованність їхнього життя. До Носорога приїжджає його друг і розповідає, що авторитета підірвали інші люди. Але їх, правда теж уже вбили, і взагалі мало хто залишився і що майже все в своїх руках тримає міліція. Друг пропонує Носорогу їхати з ним, спочатку добровільно, але потім натякає і на силове вирішення. Носоріг заманює Друга і двох бійців, які приїхали з ним, в ліс і закопує їх там.

Носоріг їде з Німеччини в інше місце. У поїзді йому ввижається образ своєї дружини, яка попереджає його, що в іншому житті його не чекає нічого крім темряви. Носоріг і до цього, часто думає про своє життя, хоче, нарешті, щось змінити.

Остання розмова дорослого Носорога з Людиною в машині, про бога, про погляди на релігію. Носоріг розповідає, що те, чим він зараз займається, мало відрізняється від того, чим він займався в бандитські часи, тільки тепер це майже офіційно. Носоріг каже, що скоро він змінить своє життя, що він хоче побудувати таке місце, куди люди могли б приходити просто так, і він допомагав би їм шукати бога, в собі, допомагав би їм ставати сильнішими. Людина іронічно зауважує, що Носоріг вже кілька років планує це зробити, але так і не зробив і проявляє велику обізнаність про його долю і що пора від слів переходити до справи, тому що часу йому залишилося не так вже й багато.

Носоріг, шокований цими знаннями, бачить двох боржників, яких він весь цей час чекав. Носоріг в прострації виходить з машини і намагається заговорити з боржниками, ті розуміючи, що він прийшов за ними, починають чинити опір, застосувавши при цьому зброю. Носоріг не чинить ніякого опору і поранений залишається лежати на землі, боржники тікають, а Людини ніде немає.

Літо. День. Недобудоване дерев'яне селище. Носоріг, з відрощеним волоссям, в простій довгій сорочці виходить з будинку. У вікно видно, як на стіні кімнати висить великий ріг носорога. Носоріг йде по вулиці, люди з ним вітаються, він з кимось коротко спілкується. Люди дуже різні, якась бабка кидається йому в ноги, але Носоріг піднімає її і йде далі. На околиці сидить невелика купка хіпі, і один з них грає на гітарі, Носоріг підходить до них, а потім дивиться вдалину. Хтось дуже схожий фігурою на самого Носорога йде по дорозі до селища.

Коментарі