втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Олег Вергеліс, DT.ua

10 вересня виповнилося  120 років від дня народження Олександра Довженка — кінорежисера "номер один" Землі української. Офіційних ювілейних торжеств не передбачається: через військову ситуацію та і відсутність бюджетних коштів. Але саме в ювілейному році "Видавничий дім "КОМОРА" випустив важезний том — "Довженко без гриму". 470 сторінок тексту (великим кеглем), який увібрав листи, спогади, архіви. Все те, що, на думку упорядників, покликане змити суспільно-політичний грим, який довгі роки підміняв справжнє обличчя геніального кінопоета. 

Книжка адресована передусім кіноманам з ухилом у Довженка. Тим, хто до перебудови ковтав сторінки "Новин кіноекрану" або "Советского экрана", а тепер шукає розумні статті про мистецтво кіно на спеціалізованих сайтах. 

Отож текст (тексти) у книжці — не для обивателів, спраглих "полунички". Хоча чуттєвому (інтимному) аспектові життя творця "Землі" відведено достойне місце. Правда — все дуже тактовно, коректно. Пряма мова, особисті листи: драматичні й платонічні його закоханості. 

Утім, не це головне в ювілейному виданні. Головне ніби задеклароване в самій назві — "грим". І на цьому місці я б спіткнувся. 

Коментарі