втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

До Дня Незалежності України Президент Петро Порошенко нагородив українського кінорежисера, сценариста Олега Сенцова, який знаходиться за ґратами у Росії, орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Такий само орден присвоєно льотниці Надію Савченко, яку утримують у Росії в СІЗО. Відповідний указ опубліковано на сайті глави держави.

Олег Сенцов – відомий український кінорежисер, сценарист, володар численних кінопремій та призів від міжнародних кінографічних фестивалів та організацій. Олег був активістом Автомайдану. Під час кримської кризи підтримував рух за єдину Україну, купував і розвозив продукти і предмети першої необхідності українським військовим частинам в Криму, які були заблоковані. 11 травня Сенцов вийшов на акцію протесту в Сімферополі, пізніше в цей день він був затриманий Федеральною службою безпеки Російської Федерації за підозрою в тероризмі. Через деякий час Сенцова перевезли до Москви, у слідчий ізолятор в Лефортово.

Український Президент, Міністерство закордонних справ України, українська громада, велика кількість міжнародних кінематографічних та правозахисних організацій, всесвітньовідомі кінорежисери Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Агнешка Холанд, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші виступили з вимогою до президента Росії Путіна звільнити українського режисера. Міжнародна амністія» вважає арешт Олега Сенцова незаконним.

Відзнаку Надії Савченко присвоєно «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, високопрофесійне виконання службового обов’язку».

Нагадаємо, 2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом. Воронезький суд арештував Надію Савченко до 30 серпня включно.

«Телекритика»

Коментарі