втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Фальшстарт нового «нового» країнського кінематографа. Олексій Першко про фантастично дивовижні вибори нового складу Ради з державної підтримки кінематографії (РДПК). Власне, української…

Минув рівно тиждень із того п’ятничного березневого дня, коли було обрано членів нової РДПК. Як завше правдиво кажуть, кого не вибрали, той ображений. Це ніби про мене, якого єдиного туди висунули одразу п’ять громадських організацій: Українська кіноакадемія, Національна спілка кінематографістів України, Спілка кінокритиків України, Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» і Творче об’єднання «Вавилон’3». Красно їм усім дякую за довіру та сприяння.

Мені поставили 5 березня на співбесіді стосовно відбору складу РДПК запитання про мій кінематографічний шлях. Я відповів, що надзвичайно гостро себе усвідомлюю в кінематографі із років п’яти. Це коли мене, сільське хлопченя, мало на задушили спраглі старші кіноглядачі перед дверима у сільському ж клубі, де одразу на дверях до зали продавали білети на сеанс. Мені стало страшно від тісняви. Я підвів очі гори – не видко було й стелі, тільки стиснуті руки й десь високо плечі. Я заволав. Усе скінчилося гаразд. Із того дня, напевне знаю, я в кінематографі. Адже найвижливіша персона в кіні – це насправді глядач, для нього знімаються всі ці кіна, нинішні також. А показували тоді стрічку «Королівство кривих дзеркал» режисера Алєксандра Роу, ірландця за батьком.

Мені в такій ситуації краще було б делікатно зайняти нейтральну позицію, що я, здається, в подібних обставинах усе життя й роблю.

Але, пригадуючи давнє українське прислів’я, що «На ображених воду возять», після нетривалих сумнівів вирішив поширити відео CINECURA #4_7 Олексія Першка.

Нижче воно мовою ориґіналу (природно).

Сподіваюся, ще житиму в кінематографі. Ну, братці, ніби в тому самому Королівстві кривих дзеркал…

Нижче ж – витяг із Вікіпедії

П’ятого березня 2021 року було обрано другий склад Ради з державної підтримки кінематографії терміном на 2 роки (до 2023-го).

  1. ★ Юрій Горбунов - продюсер, телеведучий та актор телеканалу 1+1
  2. Артем Колюбаєв - продюсер Mainstream Pictures
  3. Маріанна Новікова - продюсер Solar Media Entertainment
  4. Олександр Недбаєв - продюсер Prime Story Pictures[10]
  5. Поліна Толмачова - колишня директорка з маркетингу й піару Film.ua Group (2013-2021)
  6. Олексій Тритенко - актор
  7. Микола Чиханцов - юрист, партнер юридичної компанії Адвокатске та рієлтирське об'єднання України

★ - голова РДПК

Ваш, Вол.Войтенко

Коментарі