втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Держкіно оприлюднило результати 11-го конкурсу державного фінансування для кіновиробників. Хто ж отримає гроші з державного бюджету на реалізацію своїх фільмів?

Кількість українського кіно у вітчизняних кінотеатрах різко зросла, у тому числі й завдяки державному фінансуванню. 

Щороку проходять конкурси кінокомпаній на отримання коштів з державного бюджету. 

Ось результати такого конкурсу за 2019 рік.

 Правила і гроші

 У бюджеті України на 2019 рік заклали понад 500 мільйонів гривень на виробництво кіно. 

Перелік переможців, які можуть претендувати на ці гроші, затверджує Рада щодо державної підтримки кінематографії. 

Проєкти розбивають на декілька секцій - повнометражні національні фільми (для широкої аудиторії і художньої значущості), повнометражні фільми в ко-продукції (для широкої аудиторії і художньої значущості), тематичні фільми "Про героїв, які брали участь у захисті України", повнометражні та короткометражні дебюти. 

За підсумками відкритого голосування в перелік переможців зі списку зі 122 проєктів відібрали 101 проєкт. 

Повний метр 

У категорії ігрових повнометражних фільмів про героїв, які брали участь у захисті України, до якої увійшли шість фільмів, буде підтримана нова робота режисера Володимира Тихого Котик з палаючими очима, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої Антитерористичної операції з тимчасовими елементами воєнного стану. 

Також Держкіно відібрало чотири ігрових повнометражних фільми для дітей, нові роботи Ахтема Сеітаблаєва (Конотопська битва), Тоні Ноябрьової (Кого ти більше любиш?), Сергія Лозниці (Бабин Яр), Тараса Ткаченка (Діви ночі), картину про Лесю Українку Нани Джанелідзе і анонсований Яніною Соколовою фільм Я, Ніна

Фільм Конотопська битва розповість про перемогу гетьмана Виговського над російськими військами. А картина Кого ти більше любиш? лауреатки Одеського кінофестивалю-2018 Тоні Ноябрьової - про розлучення батьків і проблеми дітей, які виникають після них. Проєкт Ноябрьової набрав один з найвищих експертних балів.

Що ще цікавого 

Новий фільм Мирослава Слабошпицького Антропоцен. Це перша стрічка після успішного кіно Плем'яАнтропоцен - це кіно про Чорнобильську аварію. Бюджет - близько 116 мільйонів гривень, 48 з яких надасть держава. 

Також буде фінансуватися з бюджету фільм Я, "Побєда" і Берлін Ольги Ряшин. За мотивами автобіографічного твору Кузьми Скрябіна про його юність і подорожі за кордон. 

Український режисер Сергій Лозниця зніматиме фільм Бабин Яр. Цей проєкт уже перемагав у сьомому конкурсі Держкіно, проте трирічний термін виконання проєкту пройшов, а наданих грошей на реалізацію не вистачило. 

29 мільйонів з бюджету отримає на зйомку повнометражного фільму Ти - космосволодар премії молодого журі фестивалю в Локарно Павло Остриков. Цей проєкт представляли на міжнародних кіноринках, як-то Les Arcs Coproduction Villages. Загальний бюджет картини - 64 мільйони гривень. 

Прем'єри фільмів заплановано на 2019-2020 роки.

Корреспондент.net

Коментарі