втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Повнометражний дебют EVGE («Додому») кримськотатарського режисера Нарімана Алієва покажуть у конкурсній програмі («Особливий погляд») 72-го Каннського кінофестивалю.

«Це велика честь – представити свою дебютну роботу на Каннському фестивалі. Про це мріє кожен кінематографіст, і я не був винятком. Ми довго й наполегливо йшли до того, щоб цей фільм відбувся. Я вдячний всій команді, яка працювала над проектом», – говорить Алієв.

Картина розповідає історію кримського татарина Мустафи. Двоє його синів поїхали в Київ після анексії Криму. Розповідь починається з того, що гине його старший син Назім, і батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко привітав Нарімана Алієва і наголосив: «Потрапляння української стрічки кримськотатарського режисера до конкурсної програми Каннського кінофестивалюподія не лише кінематографічна, а й соціально-політична. Вже другий рік поспіль фільм на важливу для України тему прозвучить у рамках найвизначнішої кіноподії світу. Для нас це вже перемога».


Наріман Алієв

Головні ролі в EVGE («Додому») виконали Ахтем Сейтаблаєв і Ремзі Білялов. Продюсером стрічки став Володимир Яценко («Дике поле»), а виробництво взяла на себе кінокомпанія Limelite. Фільм створений за допомогою Міністерства культури України, а його міжнародними продажами займатиметься компанія Wild Bunch.

«Участь фільму в конкурсі Каннського фестивалю – це професійна вершина для будь-якого режисера і продюсера. Дуже рідко в Un Certain Regard відбирають дебютні фільми, і я радий, що для нас із Наріманом – це лише перший крок. Ми будемо боротися за перемогу у фестивалі, і я впевнений, що це тільки початок успішної фестивальної долі фільму. Я також сподіваюся, що це дозволить Оскарівському комітету в Україні розглянути можливість відбору EVGE («Додому») як фільму, що гідно представить нашу країну в оскарівських перегонах», – коментує Яценко.

«Особливий погляд» – це друга за значущістю (після основного конкурсу) програма Каннського кінофестивалю. У різний час у ній перемагали режисери Йоргос Лантімос, Кім Кі Дук, Апічатпонг Верасетакул та інші.

Наріман Алієв – кримськотатарський режисер, автор трилогії «Кримські історії» (короткий метр). Його фільм SENSIZ («Без тебе») був представлений в рамках Generation 14+ 66-го Берлінського кінофестивалю. У своїх роботах він досліджує тему сімейних взаємин, традицій та побуту кримських татар.

72-й Каннський кінофестиваль пройде з 14 до 25 травня.

Держкіно

Коментарі