втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

XVI Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив переможців та переможниць. 28 березня в IZONE відбулась церемонія нагородження, яку провели журналіст Олексій Тарасов та менеджерка культури Анна Корягіна.

Традиційно фільми на Docudays UA змагались в конкурсах DOCU/СВІТ, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. Цього року фестиваль започаткував нагороду «RIGHTS NOW!», на яку було номіновано десять фільмів з усіх програм Docudays UA. Кожну конкурсну програму оцінював окремий склад журі, до якого входили зарубіжні та українські експерт(к)и, документаліст(к)и, правозахисники й правозахисниці. Свого переможця обрали й студентське журі, глядачі та глядачки. Окрему стрічку організатори фестивалю відзначили премією імені Андрія Матросова. Спеціальну нагороду вручив партнер Docudays UA Current Time TV, а найкращий проект Ukrainian Doc Preview відзначив голова індустрійної платформи Міжнародного кінофестивалю документального кіно Beldocs. На церемонії закриття на гостей фестивалю чекав концерт українсько-французького гурту StereOrpheo. 

Головний приз конкурсу DOCU/СВІТ отримав фільм «Голоси моря» британської режисерки Кім Гопкінс, на думку журі, «за потужних, зворушливих і теплих персонажів, за любов, яка перемагає все, за чутливу камеру, яка створює гармонію героїв у середовищі»

Спеціальну відзнаку конкурсу DOCU/СВІТ отримала стрічка режисерок Зосі Родкєвіч та Євґєнії Останіної «Біла мама» – «за героїню, яка дає нам надію та віру в те, що у нас достатньо сили, щоб впоратися з труднощами життя»

«Робота всього життя жінки розквітає й відображає картину природного колообігу та невідворотних змін» у фільмі «Історія зимового саду» режисера Семена Мозгового, що отримав головну нагороду в конкурсі DOCU/УКРАЇНА. 

Стрічка «Народження дружби» режисера Ацуші Куваями зображує «підйом по сходах, що стає історією любові, дружби та багатообіцяючої вечері, знятої з шармом, стилем, душею та гумором». Саме так оцінили фільм-переможця конкурсу DOCU/КОРОТКО. А спеціальну відзнаку конкурсу отримав фільм «Понад Стіксом» української режисерки Марії Стоянової – «за чудовий приклад того, як колектив молодих кінематографістів та кінематографісток може об'єднатися і створити цілісну історію, показану з багатьох точок зору суспільства»

У номінації RIGHTS NOW! правозахисне журі визначило головним переможцем фільм «Чистильники» від режисерів Ганса Блока та Моріца Різевіка: «За підняття дискусійних питань щодо приватності, свободи слова та захисту прав людини в світі, де інтернет та соціальні мережі займають дедалі більше нашого особистого простору, а ми самі стаємо частиною глобальної мережі». Спеціальні відзнаки RIGHTS NOW! отримали фільми «Запис ще триває» Ґіята Аюба та Саїда Аль Батала та «Коли ягнята стають левами» Джона Касбе. 

Головну нагороду студентське журі віддало фільму «Заповідник Асканія» Андрія Литвиненка з такою оцінкою: «Свіже нагадування про власну природу. Ритмічний та чуттєвий наратив фільму здатний захопити та зворушити аудиторію з будь-яким бекграундом, а головні персонажі підкорюють своєю щирістю та відданістю справі»

«За безумовну любов та ніжність між світами і поколіннями», премією Андрія Матросова організатори фестивалю нагородили польського режисера Марчіна Саутера, автора фільму «Я виросла, поки ви спали»

Окрім цього, фільм «Перед тим, як батько повернеться» грузинської режисерки Марі Ґулбіані отримав спеціальну нагороду від медіа-партнеру фестивалю Current Time TV – $3000. Глядачі та глядачки обрали свого фаворита і ним став фільм «Біла мама» режисерок Зосі Родкєвіч та Євґєнії Останіної. З семи проектів, представлених на Ukrainian Doc Preview, голова індустрійної платформи Міжнародного кінофестивалю документального кіно Beldocs відзначив фільм «Рози. Фільм-кабаре»режисерки Ірини Стеценко. Це участь у професійній платформі фестивалю Beldocs in Progress International, де буде можливість представити свій проект вже ширшому колу міжнародної індустрії. 

DOCU/СВІТ 

Головний приз 

ГОЛОСИ МОРЯ

Кім Гопкінс, Велика Британія, 98’ 

Головний приз отримує фільм «Голоси моря» за потужних, зворушливих і теплих персонажів, за любов, яка перемагає все, за чутливу камеру, яка створює гармонію героїв у середовищі. 

Спеціальна відзнака 

БІЛА МАМА

Зося Родкєвич, Євґєнія Останіна, Росія, 97' 

За героїню, яка дає нам надію та віру в те, що у нас достатньо сили, щоб впоратися з труднощами життя. 

DOCU/УКРАЇНИ 

Головний приз 

ІСТОРІЯ ЗИМОВОГО САДУ

Семен Мозговий, Україна, 74’ 

Робота всього життя жінки розквітає й відображає картину природного колообігу та невідворотних змін. 

DOCU/КОРОТКО 

Головний приз 

НАРОДЖЕННЯ ДРУЖБИ

Ацуші Куваяма, Португалія, 10’ 

Підйом по сходах стає історією любові, дружби та багатообіцяючої вечері, знятої з шармом, стилем, душею та гумором. 

Спеціальна відзнака 

ПОНАД СТІКСОМ

Марія Стоянова, Україна, 29’ 

За чудовий приклад того, як колектив молодих кінематографістів може об'єднатися і створити цілісну історію, показану з багатьох точок зору суспільства. 

НОМІНАЦІЯ RIGHTS NOW! 

Головний приз 

ЧИСТИЛЬНИКИ

Ганс Блок, Моріц Різевік, Бразилія, Німеччина, 88’ 

За підняття дискусійних питань щодо приватності, свободи слова та захисту прав людини в світі, де інтернет та соціальні мережі займають дедалі більше нашого особистого простору, а ми самі стаємо частиною глобальної мережі. Як утримати баланс між прагненням обмежити людство від жорстокого контенту, що розпалює ненависть, і дотриманням свободи слова та самовираження? Чи буде інтернет майбутнього інструментом в руках диктаторів і глобальних корпорацій або територією безмежної демократії та індивідуальних свобод? Хто має право визначати, що «ігнорувати», а що «видалити»? Фільм порушує чимало питань, відповіді на які людству ще належить віднайти. 

Спеціальна відзнака 

ЗАПИС ЩЕ ТРИВАЄ

Ґіят Аюб, Саїд Аль Батал, Сирія, Ліван, Катар, Франція, Німеччина, 116’ 

За людські історії, які приховуються за військовими новинними зведеннями. За сміливість людей, які не втекли від збройного конфлікту, але взяли в руки камеру замість зброї та показують реальні події в Сирії всьому світу. Не дивлячись на всі жахи війни, у них залишаються сили не просто жити та зберігати гідність, а й дарувати іншим відчуття мирного життя. Це нагадування кожному та кожній з нас: ніхто не застрахований від війни, ми повинні брати на себе відповідальність за збереження миру. 

КОЛИ ЯГНЯТА СТАЮТЬ ЛЕВАМИ

Джон Касбе, США, 76’ 

Режисер зумів об'єднати особисті драми простих людей та глобальні екологічні катастрофи, що торкаються всіх. Корупція, порушення соціально-економічних прав, згубний вплив на екологію планети сюжетно переплітаються та створюють цілісну картину не лише Кенії, а й всього сучасного світу, де держави інколи не залишають вибору та ставлять людей перед складними моральними дилемами. 

ПРИЗ ІМЕНІ АНДРІЯ МАТРОСОВА ВІД ОРГАНІЗАТОРІВ DOCUDAYS UA 

Я ВИРОСЛА, ПОКИ ВИ СПАЛИ

Марчін Саутер, Польща, 50’ 

3а безумовну любов та ніжність між світами і поколіннями! 

ПРИЗ СТУДЕНТСЬКОГО ЖУРІ 

ЗАПОВІДНИК АСКАНІЯ

Андрій Литвиненко, Україна, 75’ 

Свіже нагадування про власну природу. Ритмічний та чуттєвий наратив фільму здатний захопити та зворушити аудиторію з будь-яким бекграундом, а головні персонажі підкорюють своєю щирістю та відданістю справі. 

ПРИЗ ГЛЯДАЦЬКИХ СИМПАТІЙ 

БІЛА МАМА

Зося Родкєвич, Євґєнія Останіна, Росія, 97’ 

Docudays UA

Коментарі