втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Український режисер та політичний в’язень Кремля Олег Сенцов у четвер став лауреатом премії Сахарова Європейського парламенту.

Про це повідомила у Twitter євродепутат Ребекка Гармс.

Невдовзі після повідомлення Гармс у Європейському парламенті відбулось офіційне оголошення цьогорічного лауреата, під час якого президент парламенту Антоніо Таяні обгрунтував рішення євродепутатів.

"Завдяки його мужності і рішучості, піддаючи своє життя небезпеці, кінорежисер Олег Сенцов став символом боротьби за звільнення політичних в'язнів, що утримуються в Росії і в усьому світі", - зазначив президент Європарламенту.

Таяні нагадав, що Сенцова було засуджено у Росії до 20 років в’язниці і закликав Росію до його негайного звільнення.

"Його боротьба нагадує нам про те, що ми зобов'язані захищати права людини в усьому світі і за будь-яких обставин", - пояснив Таяні. 

Сенцов - перший в історії представник України, якого відзначили цією нагородою. У 2016 році на премію номінували лідера кримських татар Мустафу Джемілєва, у 2015 році – українську льотчицю і депутата Надію Савченко. У 2014 році на здобуття премії висунули Євромайдан.

Олега Сенцова на премію Сахарова номінувала Європейська народна партія (ЄНП), найбільша фракція в Європейському парламенті.

Церемонія вручення премії відбудеться 12 грудня у Стразбурзі.

У шорт-листі премії, окрім Олега Сенцова, були середземноморські неурядові організації і марокканський активіст Зефзафі.

Премія Сахарова за свободу думки є щорічною відзнакою Європейського парламенту. Вона започаткована 1988 року і вручається в 4 областях, зокрема в області захисту прав людини і її основних свобод.

Європейська правда

Коментарі