втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Український оскарівський комітет обрав драму Сергія Лозниці «Донбас» у якості національного претендента на премію «Оскар» за найкращий іншомовний фільм.

Стрічка про події на Сході України від найтитулованішого українського режисера обійшла у національному відборі 5 інших претендентів: «Браму» Володимира Тихого, «Вулкан» Романа Бондарчука, «Коли падають дерева» Марисі Нікітюк, «Міф» Леоніда Кантера та Івана Яснія та «Кіборгів» Ахтема Сеітаблаєва.

21 серпня стало відомо, що «Донбас» увійшов до широкого списку премії Європейської кіноакадемії. Північноамериканська премєра драми відбудеться у рамках Міжнародного кінофестивалю в Торонті – фільм покажуть у секції Contemporary World Cinema.

Світова прем'єра «Донбасу» пройшла в рамках програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. Стрічка Лозниці, що стала фільмом-відкриття секції, також удостоїлася премії за найкращу режисуру.

Фільм створювався у копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіна. Українським копродюсером виступив Денис Іванов і кінокомпанія «Артхаус Трафік». Знімання проходило цієї зими в Кривому Розі.

Драма розповідає про події на Сході України й спостерігає за життям у самопроголошених «республіках», де стирається грань між правдою й вигадкою, руйнуються соціальні інститути.

До широкого українського прокату «Донбас» вийде 18 жовтня.

Артхаус Трафік

Коментарі