втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відкриють стрічкою угорського режисера Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні».

Про це йшлося під час прес-показу фільму в кінотеатрі «Жовтень», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Стрічка  «Жінка в полоні» - це фільм про 52-річну угорку Маріш, яка служить одній родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати. У неї відібрали документи, їй не можна виходити з дому без дозволу. З нею поводяться як з твариною: годують недоїдками і не надають ліжка для сну. Маріш проводить дні зі страхом у серці, але мріє про те, щоб повернути собі своє життя. Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона - не одна... Після двох років зйомок вона збирається з духом і розказує про свій план: «Я втечу». У фільмі простежений шлях Маріш назад до свободи.

Як зазначено у титрах перед фільмом, режисер знімала Маріш 1,5 роки.

Загалом цьогоріч глядачі фестивалю побачать 62 фільми із 36 країн світу, із них 11 українських стрічок.

Організатори зазначають, що цьогоріч очікують на приїзд понад 80 учасників, з яких понад 50 гостей - іноземці. 

«Тему XV показу обрали «Рівні рівності». Ми будемо говорити про те, що таке рівність. Це абстрактне поняття чи це одна з тих основних цінностей, на яких тримається наше суспільство», - зазначила PR-директор фестивалю Дар'я Аверченко перед прес-показом.

За її словами, цьогоріч дещо змінений формат конкурсної програми, зокрема у міжнародному конкурсі DOCU/ СВІТ фільми змагатимуться у двох номінаціях DOCU/ПРАВА та DOCU/ ЖИТТЯ.

Аверченко наголосила, що уперше на Docudays UA відбудеться національний конкурс повнометражних стрічок DOCU/УКРАЇНА. 

«DOCU/Україна - це шість повних метрів. Нам дуже радісно, бо ми реально 15 років чекали на цю подію», - зазначила Аверченко. 

Також  DOCU/КОРОТКО презентує короткометражні фільми від українських та іноземних авторів, а також будуть показані хіти міжнародних фестивалів, які по всьому світу здобули найбільшу кількість нагород.

Зокрема, зауважила Аверченко, на фестивалі в кінотеатрі «Україна» покажуть номінанта на «Оскар» фільм «Останні люди в Алеппо».

Окрім того, до Києва на фестиваль очікується приїзд литовського документаліста і продюсера Арунаса Мателіса, який представить свої старі роботи та нову картину «Дивовижні невдахи». 

Читайте також: Docudays UA робить ставку на шість потужних стрічок

Протягом 8 днів цьогорічного фестивалю пройде понад двадцять правозахисних подій, п'ять кампаній та унікальні кінопокази. 

«Хочу сказати про ту частину, якою ми найбільше пишаємося. Ми перший фестиваль в Україні, який зараз виготовляє тифлокоментарі до двох конкурсних фільмів («Перша сотня» та «The Distant Barking of Dogs» - ред.), щоб ми могли запросити на перегляд цих фільмів у кінозали людей з вадами зору і щоб вони слухали і розуміли, які фільми зараз роблять в Україні», -  зазначила координатор правозахисної програми, член Організаційного комітету фестивалю Алла Тютюнник. 

Як повідомлялося, XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA-2018 відбудеться в Києві з 23 до 30 березня 2018 року. 

Цього року фільми в рамках фестивалю покажуть у кінотеатрах «Жовтень» та «Україна», а більшість заходів правозахисної програми RIGHT NOW! Будуть проведені в креативному просторі OZON.

Джерело: Укрінформ

Коментарі