втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Молоді рекламісти вирішили боротися із дискримінацією в українських офісах.

Креативний директор Tabasco Олександр Смірнов, солістка проекту ONUKA Наталія Жижченко, соліст гурту Дахабраха Марко Галаневич, ведуча Громадського радіо Лариса Денисенко, правозахисник Зорян Кісь, лідери думок та активісти долучились до соціальної кампанії «Дискримінація не працює». Вони оберуть найкращі відеоролики молодих рекламістів. Кампанія розповідає про дискримінацію на роботі: як її «побачити» та якими інструментами з нею боротись. Ініціатори – Кампанія проти дискримінації та фестиваль соцреклами Molodiya Festival.

«З Луганська?», «45+?», «Діти є? А плануємо?» – це не традиційні питання на співбесіді, це – дискримінація. Жінки репродуктивного віку, переселенці, представники ЛГБТКІ-спільноти, люди з інвалідністю часто не розглядаються як потенційно ефективні працівники. Це не право вибору роботодавця, це – дискримінація. Вона так добре прижилась в українських офісах, що її прояви часто воліють видавати за норму, жарт чи індивідуальну проблему самого скривдженого. Хоча в Україні будь-яка дискримінація є незаконною, а потерпілі можуть звернутися до державних органів та суду і мають право на відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Дискримінація на роботі – невидима проблема небачених масштабів», – кажуть ініціатори кампанії.

Кампанія «Дискримінація не працює» розпочалась із конкурсу соціальної відеореклами, далі найкращі роботи показуватимуть у найбільшій мережі кінотеатрів Планета Кіно та на телебаченні. Конкурс орієнтований на молоді продакшени та незалежних режисерів. Призовий фонд конкурсу – 80 000 грн.

«Поле для креативу – широке, головне – дослідити тему. Адже із дискримінацією можна зустрітись на будь-якому етапі працевлаштування, починаючи з оголошення про вакансію. Наприклад: «Нам потрібна жінка до 30 років на посаду секретарки». Подібні оголошення заборонені законом, оскільки такі ознаки, як стать та вік не є кваліфікаційними, це просто примха працедавця. Якщо працедавець відмовляє людині у працевлаштуванні через національність, стан здоров’я, політичні погляди, вагітність, вік, належність до профспілок  тощо – це також незаконно», – пояснює Ірина Текучова, координаторка Кампанії проти дискримінації.

За словами організаторів, в Україні цю проблему настільки замовчують, що навіть скласти точну статистику тяжко, але орієнтовно це 60% – саме стільки фахівців хоча б один раз зіштовхнулись із дискримінацією на роботі. До слова, у низці європейських держав працівники компаній проходять спеціальні курси, де отримують базові знання про боротьбу із дискримінацією на робочому місці і мобінгом. Тому кампанія «Дискримінація не працює» у першу чергу має на меті вивести проблему «з тіні».

 «Від учасників, як завжди, чекаємо конструктивну, нешаблонних підходів та знання теми. Читати антидискримінаційне законодавство насправді зовсім не нудно», – нагадують у Molodiya Festival.

«Усім людям варто боротися за свою гідність, хоча часом то і здається безнадійно», – підсумовує Марко Галаневич.

Коментарі