втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Генеральним директором державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» з 12 листопада призначено одного з претендентів на цю посаду Івана Козленка, який дотепер обіймав посаду заступника генерального директора - директора кіноархіву. Про це «Телекритиці» повідомила заступник гендиректора Центру Довженка з питань оренди та розвитку, друга претендентка на посаду голови Центру Довженка Світлана Коробіна. Інформацію про призначення «Телекритиці» підтвердив особисто Іван Козленко.

Також це підтвердили в прес-службі Міністерства культури України, уточнивши, що представлення нового гендиректора відбудеться 12 листопада.

За словами пані Коробіної, конкурс на посаду очільника Центру було скасовано. «Міністр Євген Нищук прийняв рішення про призначення Івана Козленка без конкурсу, скасувавши його 28 жовтня цього року», - сказала вона.

Національний центр Олександра Довженка - державне підприємство, що об'єднує державний кіноархів художніх фільмів та кінокопіювальну лабораторію. Фактично - державна фільмотека України.

Призначення Івана Козленка на посаду очільника Центру Довженка добивалися представники кіноспільноти, які ще в жовтні поширили відповідну петицію на ім'я прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та міністра культури Євгена Нищука.

При цьому Світлана Коробіна висловила обурення процедурою призначення гендиректора, оскільки, за її словами, вона не отримала жодних письмових попереджень чи письмових пояснень з приводу припинення конкурсу. «У мене є в письмовому вигляді з посиланням на номер наказу лист, у якому вказано, що у зв'язку з тим, що пані Федорчук (попередній генеральний директор Центру Довженка Вероніка Федорчук. - ТК) подала позов до суду, конкурс призупинено», - додала пані Коробіна.

«Якби я програла конкурс, добре. Але все ж починалося з того, що мене не було призначено, тому що мене звинуватили в тому, що все зроблено утаємниченими засобами. І тоді Козленко розпочав скандал і кампанію з вимогою провести конкурс, його підтримав колектив. Хоча збори колективу викликають великі питання, але вони проводилися під гаслом "Хочемо чесного конкурсу!". Конкурс було оголошено», - заявила пані Коробіна.

«Справді, я ініціював проведення конкурсу, виступивши навесні з відкритим листом до Міністра культури з відповідною вимогою, - коментує ситуацію Іван Козленко. - Її згодом підтримав колектив Центру в зверненні до тоді в.о. Президента О.Турчинова, прем'єр-міністра А.Яценюка та Міністра культури Є.Нищука. Конкурс був оголошений лише в червні, а подальше його проведення заблоковано позовом в.о. гендиректора В.Федорчук на останній стадії - захисту концепцій розвитку Центру перед комісією».

«Після семимісячного чекання та проходження кількох етапів відбору претендентів на посаду гендиректора, я публічно заявив, що лишаю Центр. Фарсом, на який перетворилась історія з конкурсом, було дискредитовано саму цю процедуру. Вочевидь, ця заява не залишилась непоміченою в Мінкульті й міністр проявив політичну волю, призначивши мене наказом», - вважає пан Козленко.

Нагадаємо, у березні колектив державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка»звернувся з вимогою провести відкритий конкурс на посаду гендиректора Центру. 27 червня Міністерство культури України оголосило конкурс. 7 серпня експертна комісія розглянулачотири заявки претендентів на посаду гендиректора Національного центру Олександра Довженка, які надійшли до Міністерства культури. Після голосування членами експертної комісії до конкурсу було допущено двох заступників гендиректора Центру - Світлану Коробіну та Івана Козленка. На початку вересня комісія мала заслухати бізнес-плани обох претендентів та рекомендувати одного з них міністру культури на посаду гендиректора Центру Довженка.

При цьому генеральний директор Центру Довженка Вероніка Федорчук не була присутня на зборах трудового колективу організації у березні та не брала участі у відкритому конкурсі на посаду голови Центру.

11 серпня пані Федорчук подала позов до Броварського міжрайонного суду Київської області. У ній позивач вимагає від Міністерства культури України укласти із нею контракт. Суд під головуванням А. Д. Телепенька постановив відкрити провадження у вказаній справі та призначив справу до судового розгляду 4 вересня. Жодних інших ухвал за цією справою в Єдиному реєстрі судових рішень не внесено.

13 вересня Іван Козленко публічно повідомив, що конкурс на заміщення посади гендиректора Центру Довженка призупинено через суд. 24 вересня пан Козленко повідомив, що шукає нову роботу, оскільки не згодний з процедурою проведення конкурсу, не бачить можливостей подальшого розвитку Центру та не може виконувати свої обов'язки через «хабарництво», «корупцію» та бюрократію.

Світлана Коробіна звернулася до Мінкультури з проханням роз'яснити ситуацію щодо конкурсу на посаду очільника Центру. За словами пані Коробіної, із засобів масової інформації їй стало відомо, що конкурс на посаду генерального директора Центру було спочатку призупинено, а надалі скасовано. При цьому, розповіла вона, жодних офіційних повідомлень як учасник конкурсного відбору вона не отримала.

У коментарі «Телекритиці» Світлана Коробіна додала, що Центр перебуває в стані, який вимагає негайного втручання, оскільки установі загрожує знищення. Особливо важливо, акцентує пані Коробіна, зберегти кінофонд як візуалізовану історію України.

12 жовтня представники кіноспільноти поширили петицію з вимогою призначити Івана Козленка головою Центру Довженка.

На початку листопада Національна спілка кінематографістів України звернулася до міністра культури Євгена Нищука з проханням роз'яснити ситуацію довкола Центру імені Олександра Довженка. Зокрема, у відкритому листі НСКУ за підписом її голови Сергія Тримбача йшлося, що, за даними спілки, частину площ Центру Довженка намагаються продати.

«Телекритика» звернулася з інформаційним запитом щодо конкурсу на посаду генерального директора Центру Довженка до Мінкультури. Запит було подано 13 вересня 2014 року та надіслано повторно 29 вересня. Відповіді на нього у відомстві не надали.

«Телекритика»

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: