втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію ігрового повнометражного фільму

У столичній брокерській фірмі «Нірвана», що провадить операції з нерухомістю, знайдено тіло директорки Наталії Геворкян. Справу доручають розслідувати слідчому майору Микиті Втомленому.

Він чоловік самотній, дружина пішла від нього через малі статки та постійну зайнятість на роботі. Разом з тим, Втомлений підтримує матеріально свою родину, допомагає грошима майже дорослій дочці, дружині та стареньким батькам. У слідчого вдома живе ангорська кішка Майя, що розраджує чоловіка у хвилини суму.

Втомлений прибуває на місце злочину і з’ясовує, що директорку вбили пізно увечері, завдавши удару у горло якимось гострим тонким предметом. Тіло керівника фірми вранці знайшла прибиральниця тьотя Дуся, котра першою прийшла на роботу. Слідчий проводить допити тих працівників, котрі вийшли на роботу, і найбільше корисної інформації отримує від секретарки Людмили Ярмолюк.

Микита доручає своїм підлеглим проводити допити та збирати дані про загиблу і її фірму, а сам їде до своїх батьків, яких вже не бачив кілька тижнів. Там він застає свою доньку, з якою теж вже давно не бачився. Усі разом – старі, батько й донька обідають, обговорюють життя одне одного. Втомлений передає доні гроші, щоби та купила подарунок для своєї матері, у якої незабаром день народження.

Після обіду Втомлений знову вирушає на місце злочину. Він розмовляє з працівниками фірми, насамперед з секретаркою Людмилою Ярмолюк. Микита раптом усвідомлює, що ця молода самотня жінка з пишними формами йому подобається і він не проти зав’язати з нею романтичні стосунки. Зібравши усю можливу інформацію, слідчий повертається в управління, звітує перед керівництвом про хід справи, після чого рушає додому.

Дорогою він допомагає старенькій бабусі перейти дорогу, підносить важку сумку якійсь юній студентці, що приїхала до столиці з провінції, а також ставить на місце якогось мажора, котрий порушує правила дорожнього руху і веде себе геть нахабно.

Вдома Втомлений вечеряє, розмовляє з кішкою, переповідаючи їй, що сталося протягом дня, та висловлює деякі міркування з приводу слідства. Зненацька йому телефонує його колишня дружина і псує настрій своїми претензіями, що він дав доньці гроші на подарунок для матері на її день народження, адже в неї вже є коханець і вона не потребує матеріальної підтримки від колишнього чоловіка.

Наступного дня рано-вранці Втомленого будить телефонний дзвінок: слідчий дізнається, що на фірмі, де відбувається розслідування, сталося ще одне вбивство – цього разу знайдено тіло секретарки Людмили. Микита негайно вирушає на роботу, відчуваючи, що розслідування набирає нового характеру – особистої помсти за жінку, яка йому сподобалася. У під’їзді на сходах Втомлений зустрічає двох наркоманів, котрі ширяються просто серед білого дня. Втомлений мордує хлопців і витягує за чуба надвір, обіцяючи наступного разу відправити їх у відділок.

Прибувши до фірми «Нірвана», слідчий знайомиться з ситуацією. Виявляється, Людмилу вбили так само, як і директорку – вдаривши відкруткою у шию. Крім того, у неї за вухом виявлено дивну червону пляму. За підозрою у вбивстві затримують електрика фірми Миколу Довганя, оскільки на відкрутці знайдено відбитки його пальців.

Втомлений починає допитувати тих співробітників, з котрими ще не спілкувався. Підчас розмови з брокером Андрієм Певним слідчий довідується, що директор фірми була справжнім жадібним стервом, і якось під час корпоративну навіть хтось із співробітників висловив думку, що було б добре, якби Геворкян потрапила під колеса автівки. До того ж, виявилося, що охоронець Алім Бахтіяров – то колишній чоловік директорки, якого вона тримала при собі, а сама Геворкян не лише директор, а й власник фірми. Отже ніхто із підлеглих не міг вбити її заради того, щоби зайняти директорське крісло, адже власність неодмінно перейде до когось із родичів покійної.

Втомлений також проводить допит іншого брокера – Римми Овчарик, що зовні повністю протилежна загиблій секретарці. Це струнка, розумна і непроста жінка, яка, до того ж, виявилась письменницею, що вже написала і видала кілька детективних романів. За словами Римми, вона працює на фірмі заради вражень, оскільки черпає тут натхнення і їй подобаються живі персонажі своїх героїв. Римма уважає їхній колектив зміїним кублом, де кожний міг вбити директорку. Секретарку ж вбили тому, що вона просто опинилась не в тому місці і не в той час. З приводу вбивства Римма висловлює думку, що їхня фірма комусь таки потрібна – для того, щоби прибрати її як конкурента або ж очолити, адже це єдина столична установа, котра вела справи щодо нерухомості з представниками самого верху – міністрами та депутатами Верховної Ради. Також письменниця описує Втомленому його самого і влучно зазначає, що він порядний чоловік, розлучений і живе з кішкою. Слідчий занотовує усі отриманні дані і залишає Риммі власну візитку, з проханням зателефонувати, якщо та ще щось згадає. Паралельно, Микита відправляє одного із оперативників обійти найближчі будинки і поспілкуватися із жителями тих квартир, чиї вікна виходять на вулицю.

Увечері в робочому кабінеті управління слідча група підбиває підсумки розслідування. З’ясовується, що увечері того дня, коли вбили Геворкян, свідки бачили двох жінок, одна із яких була схожою на секретарку: одна жінка полишила офіс, а друга туди прийшла згодом. Також з’ясовується, що червона пляма за вухом вбитої секретарки – то слід від натискування на певну точку з метою відключити людину. Отже, таке могла зробити лише людина, що має відповідний бойовий вишкіл, або ж знається на східних бойових системах. Ці дані ще більше заплутують хід розслідування, а підозра падає вже на двох чоловіків – охоронця Аліма Бахтіярова та електрика Миколу Довганя.

Після роботи Втомлений повертається додому і біля свого під’їзду натикається га гурт молодиків, які на нього чекають. Серед них – двоє вранішніх наркоманів, котрі отримали від слідчого лупки. Микита дає нападникам бій, внаслідок якого кількох калічить, а решта тікає геть.

Увечері, після вечері, Втомлений аналізує отриманні підчас розслідування дані. Він доходить висновку, що Геворкян, яка займалася справами нерухомості української еліти, могли вбити задля отримання особистої інформації про клієнтів – усіх тих міністрів, чиновників та депутатів. Чиїсь спецслужби хочуть поставити на чолі бізнесу загиблої свою людину, яка і постачатиме усю необхідну інформацію.

Зненацька Микиті телефонує Римма Овчарик. Підчас розмови Втомлений пропонує парі, хто з них швидше вирахує вбивцю: вона як письменник у своєму новому романі, чи він як слідчий у справжньому житті. Виграшем має стати обід або вечеря у ресторані. Після того Втомлений занурюється у важкі роздуми, адже Римма не лише приваблива, але й дуже розумна жінка, і цілком може бути однією із підозрюваних у цій справі. Перед тим як лягти спати слідчий телефонує одному із оперативників і наказує підняти усі архіви на людей, що працюють у фірмі, а за потреби навіть звернутися по допомогу до колег з СБУ.

Вранці Втомленому раптом телефонує Алім Бахтіяров і просить про термінову зустріч. Вони зустрічають у сквері Т.Шевченка, де Алім розповідає про свої стосунки із загиблою Геворкян. З’ясовується, що незадовго до загибелі директорки, один чоловік на прізвище Воронов запропонував Аліму великі гроші за можливість посприяти у справі інвестування у бізнес фірми «Нірвана». Охоронець познайомив його із Геворкян і вона нібито підписала вигідний договір. А перед тим попередню прибиральницю збила автівка, тож замість неї на роботу взяли іншу – нинішню тьотю Дусю. Також однієї ночі була дивна ситуація із сигналізацією, яка чомусь спрацювала. І хоч ніхто чужий до офісу не втрапив, проте електрику Миколі довелося міняти вхідний замок. Сам Алім хоче отримати від Воронова обіцяні гроші і виїхати за кордон. Втомлений також дізнається від Аліма, що Римма Овчарик і покійна Геворкян – троюрідні сестри, і доходить висновку, що письменниця цілком може претендувати на спадок загиблої, а отже – може бути підозрюваною.

Втомлений радить Аліму бути обережним, адже його цілком можуть прибрати, і повертається на фірму. Там все ще продовжуються допити та бесіди з працівниками установи. Сам Втомлений знову допитує Римму і з’ясовує, що у жінки немає надійного алібі на момент вбивства Геворкян. Також письменниця підтверджує факт рідства із загиблою, але зазначає, що Геворкян ніколи не хотіла родичатися, бо їй це було неприємно.

Приходить інформація із чергової частини міськвідділу МВС, де знайшли відеозапис вулиці, на якій розташована фірма, у день вбивства. Втомлений відправляє по відео оперативника, щоби можна було спробувати упізнати жінку, котра увечері заходила до офісу. Сам слідчий ділиться з помічником власною версією щодо замовників обох вбивств, але це викликає в оперативника недовіру.

Прибуває молодий оперативник з новиною, що знайшов надійного свідка, котрий може упізнати жінку. Її, за словами свідка, привезла і забрала дорога іномарка. Слідчі вирішують допитати свідка більш ґрунтовно, проте згодом, а зараз виїжджають в управління, щоби переглянути відеозапис. Дорогою їм приходить звістка, що в офісі знайдено халат прибиральниці зі слідами крові, можливо загиблих жінок. В управлінні слідчий отримує ще один сюрприз: в архівах СБУ знайдено інформацію на Воронова, котрий умовив охоронця Аліма звести його з покійною Геворкян, а також на прибиральницю тьотю Дусю. Воронов виявився професійним шпигуном, а прибиральниця живе під чужим ім’ям. Слідча група приходить до висновку, що саме прибиральниця, котра теж є професійною розвідницею, у вечір вбивства Геворкян навідалась до офісу, стерла записи відеокамер в офісі, вбила директорку а згодом і секретарку. Адже саме вона в обох випадках першою знаходила їхні трупи і повідомляла міліцію.

Оперативники на чолі з Втомленим отримують санкцію прокурора, повертаються до офісу фірми «Нірвана» і арештовують прибиральницю. Проте та поводиться спокійно, уважаючи, що все це якась дурня.

Микита Втомлений телефонує Риммі, аби повідомити, що він виграв парі і прагне отримати він неї борг. 


Коментарі



Щиро дякую за поради, Федоре! Усе слушно. Але це лише синопсис - короткий виклад сценарію. Завжди можна переробити і вдосконалити текст. Проте, якщо Вам цікаво, то можете ознайомитися з оригіналом - детективною повістю "Внутрішній ворог", що надрукована в електронному варіанті журналу "Дніпро" (листопад, 2012 рік). Можливо, там усе викладено більш логічно й зрозуміло. Щасти Вам! ))))

Написав Володимир Коваль, 23:39 14.02.2016

Володимире, детектив краще розробляти з поепізодника. На даному етапі синопсис не дає повного осягнення - динамічного викладу істороії саме у цьому жанрі... Якості героя (ставлення до родини, вчинок у громадському транспорті ) якщо це так важливо для характеристики персонажа, то мають висвітлитися на початку - до основної події...

Написав Федір Янько, 16:29 27.01.2016