втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію ігрового повнометражного фільму

Головний герой твору – князівський син на ім’я Радован. Після загибелі усієї його родини, яка не хотіла миритися із владою Рюриковичів, він пристає до гурту скоморохів, які дають йому нове ім’я – Чугайстер. Разом з ними він подорожує Руссю і розважає людей своїми талантами лицедія. Одного разу під час виступу перед новгородським намісником князем Вишеславом Радован ненавмисне вбиває його, відтак на нього починають полювати князівські посіпаки.

Події фільму розгортаються у 1015 р., коли новий новгородський намісник князь Ярослав відмовляється сплачувати данину на Київ, чим примушує свого батька Володимира готувати похід супроти бунтівників. Дізнавшись про це, князь терміново повертається з полювання додому. Під час ночівлі у лісовому селищі зустрічаються ватага скоморохів і князівський почет. Чугайстра пізнають і намагаються схопити як убивцю, проте тому вдається захопити у заручники самого князя. Скориставшись ним як живим щитом, Чугайстер тікає, проте Ярославу під час розмови вдається переконати хлопця найнятися до нього на службу. За кілька днів, поділившись із друзями-скоморохами думками про те, що життя бурлаки йому, князівському сину, геть обридло, Чугайстер полишає їх і приходить до князя Ярослава.

Ярослав бере юнака у служіння і робить його слугою з особливих доручень. Щоби прихилити юнака до себе, він знаходить йому наречену і виступає у цім ділі як князь-сват. Затим доручає зібрати усіх скоморохів, які повинні ходити по Русі і розносити чутки про те, що саме Ярослав має посісти великокнязівський стіл. Згодом, дізнавшись про смерть батька Володимира, Ярослав загадує Чугайстру вбити свого молодшого брата Бориса. Чугайстер разом із гуртом найманців-варягів та князівських дружинників спускаються Дніпром до Переяслава, знаходять табір Бориса і вночі вбивають його. Тіло забитого вони привозять до Вишгорода, де й демонструють його Ярославу. Затим князь наказує вбити іншого свого брата – Гліба. Тож Чугайстер вирушає на північ, де і виконує цю князівську забаганку. Після того, як Ярослав позбувається двох суперників, він збирає військо і вирушає з ним до Києва, де місце померлого князя Володимира посів Святополк. Рішуча битва має довести, хто із братів має більше прав. Паралельно він відправляє Чугайстра у Древлянську землю, де той має вбити ще одного Ярославового брата – князя Святослава. Дорогою Чугайстру вдається щасливо уникнути небезпеки, що загрожувала йому з боку відьми. Також він зустрічає своїх старих друзів скоморохів, які і погоджуються допомогти юнакові у справі замаху на Святослава. Вони прибувають до Іскоростеня і там у князівському палаці влаштовують виступ перед князем та його боярами, під час якого Чугайстру вдається непомітно пробратися до князівської опочивальні. Здійснивши задумане скоморохи тікають з міста.

Виконавши наказ князя, Чугайстер повертається до Ярослава, який вже кілька місяців стоїть табором під Любечем, не наважуючись почати битву проти армії Святополка. І тут він отримує новий наказ – зустрітися із таємним агентом Ярослава, що перебуває у таборі супротивників і має допомогти юнакові вбити князя Святополка. Під час зустрічі з агентом юнак дізнається правду про те, як його було уплутано у всі ці політичні інтриги. Тож він вирішує перервати власний кривавий шлях і відмовляється виконувати наказ. Роман завершується перемогою князя Ярослава, який захоплює Київ.

Паралельно у кінофільмі подаються уривки із щоденника боярина Остромира – близького товариша князя Ярослава і автора «Остромирова євангелія», який на пергаменті виливає свої думки та аналізує події, в котрих безпосередньо бере участь. 


Коментарі