втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Ґудзи-Мудзи та жахлива сірість

27.07.2015


Синопсис анімаційного - з елементами ігрового - повнометражного фільму для дитячої авдиторії

Хронометраж: 120 хв

В образотворчій студії проходить передконкурсний перегляд робіт на кращий проект дитячого майданчика. Є два лідери – Єгорка (10-12 років) та Рома. У Єгора яскраві малюнки. У Роми, сина головного архітектора міста – сірі. Бо його тато вважає, що майбутнє за сірими прямокутними будівлями. Головний архітектор висміює «клоунські» малюнки Єгора. Хлопець не може захистити свій проект, але його підтримує вчителька та дівчинка Ліза.

Єгор невпевнений, сором’язливий. Від переживань весь час ніяково скубе ґудзики на піджакові, у такий спосіб гублячи їх. Коли Рома спеціально псує Єгорові малюнки, Єгор мириться з тим, що вони того варті. Не впевнений і в почуттях симпатії до дівчинки Лізи.

Єгор іде до крамниці. Незвичайний кольоровий ґудзик привертає увагу хлопчика. Попри всі пручання продавщиці – що ґудзик такий йому не потрібен, він наполягає. Отримавши бажане, потрапляє до кольорової країни королеви Ґудзи-Мудзи. За чарівним ґудзиком «яскрильцем» його всі розпізнають як рятівника країни. Хлопчик має перемогти Ахроморфуса, що перетворює кольоровий світ на суцільно сірий.

Єгор не впевнений, боїться боротьби, проситься додому, але його висміюють і не відпускають. Він зможе потрапити після перемоги, а ще, якщо не загубить «яскрильце». Йому ніяково пручатися, адже там є дівчина, трохи схожа на Лізу, звуть її Ґудзилілія.

На самоті до Єгора приходить сіра та войовнича Фельдграу. Вона переконує Єгора, що його псевдо друзі штовхають на вірну смерть. За передбаченням, хлопець має загинути. Пропонує віддати чарівного ґудзика «яскрильце» і вона допоможе йому опинитися дома. Єгор вагається, але вирішує поки не повертатися. Фельдграу дарує йому свого ґудзика, - у будь-який момент за допомогою якого, Єгор зможе потрапити додому.

Єгор обманює всіх, не розказавши про Фельдграу та новий ґудзик -подарунок. Йому довіряють та потроху розкривають таємниці ґудзикової країни. Ґудзилілія проти такої довіри і весь час з осторогою придивляється. Але Єгор симпатизує Ґудзикудрикові, і отримує весь час його підтримку.

Нові знайомі та Єгор летять на гудзильоті до Вежі Спектраль з її чарівними переходами у різноманітні простори, відправляються на пошуки дракона Гудзильйона. Але весь час їм передує сірість.

Ґудзик Фельдграу у ночі перетворюється на око, потім на жахливого собако-змія, та намагається керувати хлопчиком, примушуючи Ґудзи-Мудзи привести її до серця країни – Озера Натхнення.

Врешті решт, це вдається. І за допомогою Єгора, Фельдграу проникає до Озера, та підкорює собі Ґудзи-Мудзи - знебарвлює та знесилює Натхнення. Радісна Фельдграу дякує Єгорові. Той розгублений, він не хотів біди. Фельдграу пропонує відправити його додому, або стати головним художником у замку Ахроморфуса. Єгор від усього відмовляється і вирішує виправити свою помилку. У нього вірить Ґудзикудрик, який зголошується піти разом.

Вони долають перешкоди та войовничі кордони. Але задуми розкриває розлючена Фельдграу. Де б вони не були, навіть у печері з гудзипривидами, наздоганяє і шкодить їм. Дорогою Ґудзикудрик потрапляє до зибучої сірості, та зникає. На останок благає Єгора продовжувати боротьбу. Єгор у розпачі, але вимушений іти далі сам. Проходить перешкоди. За це Шовкова Фея дарує йому чарівний пігмент за допомогою якого можна здолати будь-яку кількість сірої маси і сірих ворогів.  

Обманюючи Фельграу, Єгор робить спроби проникнути до замку Ахроморфуса. Фельдграу настигає його. Відбувається велика битва. В ній Собако-Змії - служники та Фельдграу долають Єгора і той опиняється перед самим Ахроморфусом. Все скінчено.

Єгорові пропонують віддати всі чарівні речі, здатися та піти додому. Інакше вони вимушені знищити його разом з усією країною. Єгор рішуче каже НІ і робить останню спробу. Він використовує «яскрильце», усвідомлюючи, що без нього не повернеться додому. Але це остання надія врятувати країну. Єгор втрачає свідомість.

Прокидається від яскравого світла, від того що його пробуджує кольоровий дракон Ґудзильйон. Він радісний летить на драконові. Розфарбовує країну, зустрічає друзів і, навіть Ґудзикудрика, якого виявляється врятували ґудзипривиди.

Щасливі мешканці країни вдячні, вдячна і королева Ґудзи-мудзи. Ахроморфусу та Фельдграу також знаходиться чим займатися, у них нові кольорові посади.

Єгор з перемогою повертається додому. За враженнями створює новий проект кольорового дитячого майданчика. Мер міста обирає його проект. Колір перемагає. 

Коментарі