втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію ігрового повнометражного фільму

Григір Деньків кілька місяців як отримав диплом журналіста.

Він хоче стати успішним, а головне відомим письменником, але через брак досвіду, відсутність зв’язків та упередженість роботодавців Григора ніде не беруть на журналістську роботу. Гроші закінчуються, і от уже хазяйка погрожує вигнати Григора з квартири. Схвильована мати пропонує повертатись із Києва додому, та Григір не може повернутись додому «на щиті» і стати ще одним вчителем. Така перспектива його лякає. 

Аби швидко заробити грошей і не вилетіти з квартири Григір влаштовується на роботу в гіпермаркет «Світ покупок». З перших днів це місце всебічно розвиненому і трохи пафосному Григору здається дірою. Люди навколо – безграмотні нездари і алкоголіки. Григір нещасливий. Ще й як на гріх його вподобала одружена гладка продавщиця Світлана – безхарактерна алкоголічка. Григорові вже здається, що світла в кінці тунелю немає.

Та все міняє одна зустріч в барі. Його однокурсник Женька – повна йому протилежність. Женя бездарний журналіст, якого батько влаштував у газету. Йому редактор поставив ультиматум: або він пише хорошу статтю-бомбу, або його розрахують з роботи. Григір розповідає Жені, що працює в гіпермаркеті, розповідає про працівників, які крадуть, п'ють на роботі, дурять покупців. Женя пропонує Григорові угоду, від якої неможливо відмовитись. Якщо Григір напише викривальну і скандальну статтю про роботу Гіпермаркету – Женька забезпечить йому місце в редакції.

 Григір приймає умови договору. Він розпочинає писати статтю, яка допоможе йому все-таки втілити свою мрію: влаштуватись на роботу в газету і заробляти, займаючись улюбленою справою.

Та Григір ще не знає як все обернеться. Не знає, що колеги по роботі, про яких взявся писати викривальну статтю, виявляться зовсім не такими, якими здалися Григору на перший погляд. Він полюбить їх. Знайде серед них справжніх друзів. І що та сама «алкоголічка» і «ганчірка» Світлана виявиться зовсім не такою, якою він її уявляв. Світлана зачарує його. Він закохається.

 Григір просить Женьку не давати статтю в друк. Той з радістю погоджується. Бо він і не думав її давати як Григорову. Він, щоб не вилетіти з роботи, з самого початку задумав подати її під своїм іменем.  

 Григір знайшов собі друзів, він закоханий, він радіє життю. Та раптом одного дня все руйнується. Його стаття виходить в  газеті. Працівники гіпермаркету і головне – Світлана впізнають себе в цій статті і розуміють, що її міг написати тільки Григір. Та ім’я автора під статтею стоїть інше. Побачивши його, Григір розуміє, що Женька вкрав його статтю і видав її за свою.

Танюша-менеджер з ганьбою звільняє Григора. Світлана відмовляється з ним розмовляти. Григір намагається пояснити їй, та вона і слухати не хоче. Він втрачає все.

  Подавлений Григір пише спростування і кулею летить в редакцію газети. По дорозі до кабінету головного редактора він зустрічає Женьку і просто мовчки б’є його в ніс. Редактор відмовляється дати спростування, натомість він пропонує Григорові роботу, а також обіцяє звільнити Женьку. Григір розуміє всю фальшивість того, що відбувається. Він відмовляється від омріяної раніше роботи і їде з міста.

Вдома, у Вінниці, Григір пише свій перший справжній роман. Він назве його «Гіпермаркет». І саме цей роман помирить його з тою, котра, сама цього не розуміючи, зробить з нього справжнього чоловіка і письменника. Він розшукає її в театрі, де вона гратиме….

Коментарі