втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Довга ніч перед Різдвом

11.03.2020


Тритмент сценарію ігрового повнометражного фільму

 Хронометраж: Телевізійний музикальний повнометражний фільм, 90 хв.
Тема: Різдвяний, сучасний, романтичний молодіжний вертеп.
Жанр: Містична, комедійна, музична, мелодраматична,  сучасна казка.
Авдиторія: 18+

Лоґлайн
Програміст Микола на вимогу коханої Оксани повинен приєднатись до неї до Різдва. Щоб завадити цьому, Чорт заводить Миколу в пастку, до  села Кулічки. Якщо Микола не вибереться вчасно, кохана розірве з ним стосунки, а Микола втратить душу. 

Ця ніч перед Різдвом буде дуже довгою. 

Ідеологія проєкту

«Довга ніч перед Різдвом» - це містична, комедійна, музична  казка з архетипами українського вертепу та гомерівській Одисеї  на сучасний лад. Сучасне українське різдвяне кіно, якого в нас, власне немає.

Молодий програміст комп’ютерних ігор, який в силу своєї професії сам створює казку, раптово опиняється в казці, яку строює герой його ігор. І тепер йому доведеться прийняти правила чужої гри щоб досягти своєї мети.

     Щоб освідчитись своєї коханої, головний герой продирається через перепони створені мешканцями неіснуючого навіть на гугл мапах села Кулічки.

Представлені у фільму гротескові персонажі, які сатирично відображають деяких типів людей з  повсякденного життя, переплітаються у  сили добра та зла, яке буває тільки одного разу на рік -  у ніч перед Різдвом.

Синопсис

Ми зустрічаємо МИКОЛУ, який пробирається з бургером та кавою по прикрашеній різдвяною ілюмінацією вулиці до своєї машини. У машині Микола  робить відеодзвінок своєї коханої ОКСАНІ.

 Ми бачимо, що Оксана разом з КУМОЮ та КУМОМ знаходиться на горно лижному курорті, у Буковелі та дуже обурені, що Микола ще не з ними.

Ми дізнаємось, що Микола був зайнятий написанням чергової комп’ютерної гри про Чорта, яку дописав тільки зараз та готовий приєднатись до них.

Оксана ставить умови, якщо той не приїде до них до Різдва, то вона пориває з ним стосунки. Але вона ще не знає, що Микола купив їй обручку та готовий їй освідчитись. Ми бачимо, як Микола ховає написану програму до хмарного сховища та замислюэться над паролем, який повинен бути пов’язаний з Оксаною та його задумом. Сховавши програму Микола вирушає до коханої.

Зав’язка

     Ми бачимо ЧОРТА, який їде у машині, з недобрим поглядом і дізнаємось, що Чорт, щоб розбити майбутнє щастя  Миколі, вирішує завадити йому зустрітись з Оксаною.

     Поки Микола підвозить БАБЦУ, яка пророкує йому дуже довгу ніч, Чорт танцює, створюючи хуртовину і по цієї хуртовині та агресивному танцю ми бачимо, як сильно  ненавидить Чорт Миколу.

     Створена Чортом заметіль на дорозі приводять до автоаварії - машина Миколи злітає у кювет, щоб її витащити потрібен трактор. Чорт пропонує запросити на допомогу у місцевого фермера ПОЛІФЕМА (Павла Єфімовича), який займається виготовленням козячого сиру та збутом його по схемі Роттердам+.

Історія

     Поліфем- кремезний та щирий хазяїн, зустрічає Миколу з Чортом у колі друзів за багатим столом відтворюючи інтер’єр картини Леонардо Да Вінчі «Таємна вечеря».

Хлібосольний господар не хоче відпускати Миколу та за допомогою своїх гостей, головних обласних можновладців  -МІЛІЦІОНЕРА, ПРОКУРОРА, СУДДІ, ЛІКАРЯ області, СУДДІ, строює Миколі перепони.

Тим часом, ми бачимо, як  заметений снігом готель, в якому чекають Миколу Оксана з кумами, захоплюють невідомі озброєнні люди, перечекати викликану Чортом хуртовину.

Вони супроводжують та охороняють невідому, таємничу особу. Кум припускає що те може бути відомий терорист або маніяк, про що він розповідає Миколі телефоном. Це підштовхує Миколу до більш рішучих дій.

Несподівано для себе, Чорт допомагає, Микола збігти від Поліфема, але той влаштовує погоню.

Микола знайомиться з кумою Чорта  КІРОЮ, веселою холостячкою, торговкою свининою на ринку, про яку кажуть що вона чаклунка.

Зацікавлена молодим чоловіком Кіра також не хоче відпускати Миколу, пропонуючи йому залишитись з нею та забути його кохану. Вона пригощає Миколу напоєм, після якого Микола повинен забути свою кохану.

Тільки за допомогою  добродія, Миколі вдається розірвати чари Кіри та втекти від  неї та Чорта, але у Кіри залишилася  каблучка, з якою Микола повинен був освідчитись Оксані.

 *

Тим часом, у заметеному снігом та захопленому озброєними чоловіками готелю, Оксана впізнає у одному з  чоловіків свого однокласника, її перше велике  кохання. Чоловік каже що працює у державній секретній службі.

Скриваючись від поліції, яка підпорядковується Поліфему, Микола намагається уїхати з Кулічек на останньому автобусі, але хитрий Чорт заманює його у місцевий караоке-бар "Червоний Млин", стилізований, на кшталт паризького "Мулен Ружу".

Тільки завдяки хитрощі Миколі не вдається потрапити під чарівні пісні печально відомих Чорних Вдів, слухаючи яких, усі чоловіки стають неповними розуму.

Микола витримав і це випробування, але запізнився на останній автобус на Буковель. Відтепер тільки чудо допоможе йому вчасно, до Різдва, встигнути до коханої та освідчитись неї.

 

Тим часом, ми бачимо як у котеджі, Оксана фліртує з однокласником, створюючи небезпеку стосункам з Миколою. Куму з Кумою вдається розрушити чари першого кохання Оксани, але Оксана у повному розпачі. Все рушиться.

 *

Розуміючи, що вибратись з тих Кулічок, Микола може лише відчепитись від Чорта, він шукає допомогу у КОЗАКА,  який живе у криївці за селом, вхід до якого можна знайти тільки за допомогою гасла.

Козак - бувший АТОвець, член Правого сектору радить Миколі укласти з Чортом угоду перехитривши його.

Микола пропонує Чорту перенести його до Оксани,  взамін душі самого чорта, що прописана у комп’ютерну програму. Знищивши її, нова гра про Чорта не буде випущена.

Чорт погоджується, але чари Кіри, ще діють на Миколу і він не пам’ятає пароль від хмарного сховища, куди сховав написану програму. Але пам’ятає, що пароль повинна знати Оксана.

Чорт погоджується, але якщо Оксана не зможе пригадати пароль, душа Миколи, згідно угоди, назавжди залишиться у Чорта.

*

У фіналі ми бачимо, як Чорт та Микола приїжджають до готелю на спеціальній машині МНС, яка розчищає дорогу від снігу, за п’ять хвилин до Різдва.

Чорт зупиняє час, щоб Микола встиг розповісти, що з ним сталося та  освідчується Оксані, але без каблучки.

Але раптово його освідчення припиняє таємнича особа, яку охороняли охоронники. Це ПЕРША ЛЕДІ УКРАЇНИ, яка  поспішаючи на Різдво, вимушена  чекати завершення хуртовини зі своєю  охороною у цьому готелі. Вона, підслухала історію Миколи та  дарить Миколі свою обручку, для повноцінного освідчення Оксані.

Коли часи у готелю показують, що до Різдва залишилась лише хвилина, Оксана погоджується стати дружиною Миколи. Її згода і є  паролем для хмарного сховища, де лежить програма Миколи. Але Чорт отримавши його не видаляє програму а копіює її для використання у наступного разу у мережі.

Чорт відчиняє двері котеджу, щоб вийти, в які до зали, заходить ПРЕЗИДЕНТ. Стурбований відсутністю дружини він вирішив сам приїхати на зустріч своєї коханої.

В кінці ми бачимо щасливі пари закоханий людей, які під пісні та танці святкують Різдво.

Коментарі