втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Юрій Шевчук, викладач української мови та культури, директор Українського кіноклубу, що діє в Колумбійському університеті (Нью-Йорк, США), прочитає в Києві лекцію на тему «Русифікація в Україні. Традиції та іновації».

Час: 28 травня, 2012 року о 18:00

Місце: Київ, книгарня "Є", вул. Лисенка 3, метро "Золотоворітська"

Тексти Юрія Шевчука на СМ:

«Труднощі перекладу» як вияв української культурної вторинности:
http://screenplay.com.ua/plot/?id=87


Малколм Макдавел: Ніколи не намагайтеся сподобатися глядачеві:
http://screenplay.com.ua/interview/?id=226


Коментарі



Прекрасний вечір з Юрком Шевчуком. Він свою історичну місію, я вважаю, виконав (через В.Войтенка). Пригадую, на дверях мого кабінету на кіностудії ім.О.Довженка у 2007-2008 рр висіло таке звернення до авторів, цитата з розмови Ю.Шевчука з К.Зануссі.

Космополітам, російським шовіністам, українським ідіотам в кіно!

„ - Які тоді фільми мають робити українські кінематографісти сьогодні? Про що?

ЗАНУССІ. Мої студенти зі Львова розповідали мені, як вони у своєму експериментальному театрі ставлять десь у підвалі Йонеско. У відповідь я запитався: «Яке відношення це має до сьогодення, до торговища й до тієї біди, в якій ви нині живете, до того страшного й безпорадного українського села, до тих, хто сьогодні намагається пробудитися, знайти свою тотожність».

Я намагався переконати їх у потребі робити п'єси та фільми, які розповідали б про власне українського героя, про те, що сьогодні в повітрі, про тугу й козацьку душу, про всю гіркоту й ентузіазм народу, який не відбувся раніше в історичному часі і який зараз має все надолужувати. Я так думаю і зичу Україні якнайкращого.”

Кшиштоф Зануссі: про українське... „Кіно-коло”, 2005,
№ 27 Розмову вів Юрій Шевчук, Нью-Йорк, США, 24 березня 2005

Написав Юрій Сорока, 17:15 30.05.2012

Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: