втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію ігрового повнометражного фільму

Літній викладач консерваторії Гнат (60) переживає важкий період життя. Нещодавно він втратив дружину, а єдина дочка Наталка (25), не може пробачити йому бездіяльности під час важкої хвороби матері.

Душевне напруження дається взнаки, і просто на вулиці Гната забирає «швидка» з важким інфарктом. У лікарні його долає байдужість до свого стану, він не бачить сенсу боротися за життя, тож коли лікар повідомляє, що єдиний його примарний шанс – це трансплантація, Гнат відмовляється ставати на чергу.

Наталка нещодавно повернулася з навчання за кордоном і працює дизайнером інтер’єрів, у вільний час вона допомагає волонтерській організації. Наталка рішуче налаштована боротися за життя батька.

Повернувшись додому, Гнат живе, привчаючи себе до неминучого і змагаючись із сумнівами. Він шукає опертя в церкві.

Гнат запрошує до себе учня й хоче подарувати йому найціннішу річ – свій фаґот. І саме приїжджає Наталка й повідомляє, що На Гната чекає донорське серце. Вона без відома батька поставила його в чергу на трансплантацію. Гнат не знаходить у собі сил відмовитися.

Операція проходить успішно. Й коли Гнат бачиться з донькою, просить дізнатися особу донора, бо хоче молитися за нього.

Наталка спершу відмовляє батька, але потім усе ж з’ясовує, хто був донором, і навіть, стає свідком похорону, де має неприємне спілкування з родиною померлого.

Гнат тим часом уночі потрапляє до незрозумілого простору – нескінченного лікарняного коридору, в якому бачить Стаса. Хлопець не розуміє, де він і що з ним сталося.

Відвідуючи батька, Наталка вимушено розповідає йому, що за донора – молодий хлопець Стас, який скоїв самогубство.

Гнат вирішує, що він єдиний, хто може допомогти хлопцеві. Під час наступної зустрічі він намагається розворушити його спогади.

Невдовзі у Гната стається криза відторгнення серця. Лікарі борються за його життя, а він тим часом знову бачиться зі Стасом. Хлопець усе згадав і каже, що може тепер залишити це місце. Гнат розуміє, що тоді пересаджене серце зупиниться, і він помре також. Проте Гнат не зупиняє хлопця, а тільки хоче, аби той покаявся у скоєному. Відповідь Стаса, його юнацький максималізм, а головне – правдива любов до життя приголомшують Гната. Він розуміє, що не суддя, а хоче бути батьком, тим, хто вислухає та підтримає. Під час прощання Стас зупиняється й каже, що воліє лишитися, аби Гнат жив далі. Жага до життя й нова відповідальність спонукають Гната міцно стиснути хлопцеві руку.

Повернувшись до життя, Гнат знаходить не тільки спільну мову, але й спільну справу з дочкою.

Сценарій "Серце дитини" читайте на СМ тут >>>

Коментарі