втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Володимир ВойтенкоАК    

Вночі з 15 на 16 грудня о 01:15 на телеканалі «1+1» – програма «Арґумент-кіно» і п’ятий із семи Альманахів українських короткометражних фільмів, що створені за сценаріями учасників Сценарної Майстерні Лариси Артюгіної, Марисі Нікітюк, Іллі Калюкіна та Михайла Маркова...

До альманаху входять п’ять коротких фільмів від трьох режисерів. Також у програмі – дві зустрічі з їх творцями.

Режисер та водночас кінокритик і публіцист Аксиня Куріна представить дві свої короткометражні картини й розповість про власний кінодосвід і власне ж бачення сучасного кінематографа, зокрема, звісно ж, українського.

Фільм під назвою «Кончєна» Аксиня створила в рамках проекту «Мудаки. Арабески». Це комічна драма про те, як шалена краля свариться з коханцем, і про те, чи почує вона слово Боже?

"Кончєна"

"Ґауді"

Друга стрічка цієї ж авторки, «Ґауді», є частиною іншого короткометражного проекту молодих українських режисерів – «Україно, goodbye!». У ній розгортається історія студента архітектурного факультету, що він закоханий в Барселону та її візитівку – споруди знаменитого каталонського архітектора Антоніо Ґауді. Студент прагне здобути ґрант на навчання в Барселоні й чекає відповіді з іспанського університету. Поки в барселонському виші вирішують, чи приймати до своїх лав студента з України, він карколомно котиться на самісіньке дно... Чи встигне рятівний лист прийти вчасно?

Ще один гість програми – кінорежисер Валерій Шалига. Він є постановником фільму «Та поїду!».

«Та поїду!»

Ця стрічка, як і дві інші, про які мова далі, також є складовими проекту «Україно, goodbye!», що він, за задумом творців, на чолі яких стояли продюсери Володимир Тихий, Ігор Савиченко та Денис Іванов, покликаний назвати речі своїми іменами – чому значна кількість активних українців та українок, замість розбудовувати приватне й суспільне життя у своїй рідній країні, вибирає шлях еміґрації?

Дійсно, що штовхає тисячі й тисячі наших співвітчизників на такий відчайдушний крок? Неадекватність, несправедливість державної економічної й соціальної політики? Недорозвиненість громадянського суспільства? Правовий нігілізм владних інституцій? Невпевненість у майбутньому? Зрештою, можливо, це ментальний брак волі до незалежного і самостійного життя у власній державі? Чи, може, є й інші причини?

"Без ГМО"

"Ксенофілія"

Також у програмі – правдиво макабрична, коротка й шокова «чорна» сатира в бік, сказати б, викличної звичаєвої аморальности – фільм  Лариси Артюгіної, що називається «Без ГМО», події якого, зокрема, розгортаються в крематорії.

Насамкінець – дотепний, веселий своєю життєрадісною героїнею та водночас гіркий фільм Іллі Калюкіна «Ксенофілія».

Це те кіно, що змусить вас не спати!

Коментарі