втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Ігор Грабович, УП. Життя 

Повнометражний мультфільм режисера Клея Голла "Літачки"/ Planes, що від 22 серпня в українському прокаті, позиціонується як летючий варіант "Тачок". Власне, через спорідненість міфології та через продюсера картини Джона Лассетера.

У фільмі йдеться про «кукурудзяка» на ім’я Пилюк Вітрогон, який живе у заштатному Пропелерівську, про який один із персонажів каже, що це "пахучі терикони перегною". Щодня він опилює поля, милується пейзажем та мріє стати гонщиком. Його ентузіазм мало хто поділяє, проте найближчі друзі підтримують його.

Пилюк бере участь у кваліфікаційних змаганнях, п’ять переможців якого стануть учасниками перегонів "На крилах навколо світу". Незважаючи на вдалий виступ, Вітрогон посідає тільки шосте місце і повертається додому опилювати поля. Через деякий час його знаходять організатори і повідомляють, що через дискваліфікацію одного з учасників, Пилюка допускають до змагання. Кукурузник починає тренування, проте є одне "але" —  він боїться висоти. Відтак йому на допомогу приходить легендарний Капітан, ветеран Другої світової.

Крім живописних перегонів, цілої купи розмаїтих жартів, вдало адаптованих до українських реалій, у мультфільмі діють також колоритні персонажі на кшталт Аля Чупакабри, Бульдога чи Франца, у якого "проблеми із самоідентифікацією".

Франц – маленький скромний німецький автомобіль, який водночас має крила і коли він їх розгортає (під "Політ Валькірій", звісно), то стає загрозливою та пихатою істотою. Є тут навіть любовна лінія за участю того самого Чупакабри, який співає зворушливу серенаду під вікнами канадської гонщиці Рошель. Проте основою конфлікту фільму є суперництво Пилюка з підступним Громилою.

Сам фільм розрахований більше на дітей старшого віку, а жарти –  взагалі на доволі втаємничену авдиторію.

І все ж "Літачки" відрізняють від "Тачок", бо розвиваються у річищі міфології, яка в картині позначається одним із персонажів, як "історія у стилі "Роккі", Давида та Голіафа чи Моськи і Слона". Себто у центрі історії опиняється персонаж, який повстав проти власного призначення – народжений кукурузником, він вирішив стати гонщиком. У "Тачках", нагадаю, Блискавка Макквін від самого початку був гонщиком.

(Зізнаюся, я чекав фіналу цієї історії з певною пересторогою: а раптом фільм закінчиться як "Роккі", коли закривавлений Сталлоне кричить у зал: "Це все для тебе, Едріан!". Проте фінал виявися іншим).

Якщо порівнювати мультфільм із двома попередніми версіями цього сюжету —  з американо-гонгконзькими "Аеротачками" / "Sky Force 3D" та російським «Від ґвинта!»/ "От винта!", то порівняння однозначно буде на корить "Літачків", і не тільки з боку загальної видовищності, а насамперед через сценарій. Обидва згаданих фільми також розповідають про невдаху, який опиняється на марґінесі, проте вони роблять це без великої кількості належних культурних референцій та потужного міфологічного тла, наявного в "Літачках".

Коментарі