втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Двадцять третій за рахунком фестивальний трофей фільм «Плем'я» Мирослава Слабошпицького отримав на знаменитому, 28-му за рахунком, AFI FEST, найстарішому в Лос-Анджелесі кінофестивалі, який щоосені проводиться в Голлівуді, Каліфорнія.

Журі, до складу якого увійшли провідні кінокритики США, ухвалило рішення присудити VIZIO Visionary Special Jury Award «Племені», як "визнання екстраординарної візуальної розповіді у фільмі".

Те, що одна з головних нагород AFIFEST дісталася українському фільму - безпрецедентно як для України, так і для Голлівуду.

AFIFEST проводиться під егідою Американського інституту кіно (American Film Institute) і знайомить американську публіку з найкращими роботами кінематографістів з усього світу, від провідних майстрів до дебютантів. Це одна з найяскравіших подій у житті Лос-Анджелеса: всі покази йдуть в легендарних кінотеатрах Кодак (де проходить церемонія "Оскар"), Єгипетському театрі і Китайському театрі (де "Оскарів" вручали з самого початку і до середини 90-х). Гості фестивалю живуть у Готелі Рузвельт, побудованому Чарлі Чапліним, Мері Пікфорд і Дугласом Фербенксом. Саме тут зав'язується сезонна оскарівська гонка. Продюсерам дуже важливо показати свої фільми на AFIFEST, де збирається більшість членів Американської кіноакадемії. Ось чому AFI FEST настільки представницький: за тиждень по червоній доріжці, яку розстилають по всипаному рожевими іменними зірками бульвару Голлівуд, пройшлися Клінт Іствуд, Томмі Лі Джонс, Марк Уолберг, Джессіка Честейн, Денні Де Віто, Пол Томас Андерсон, Марійон Котіяр, Едвард Нортон, Майкл Кітон, Оуен Уїлсон, Хоакін Фенікс, Джош Бролін, Тільда Суїнтон, Крістін Стюарт, Джек Джілленхал, та інші кінозірки.

Якби Україна висунула Слабошпицького на Оскар, шанси українського фільму вперше в історії потрапити в шорт-лист були би справді, великі: за свідченням очевидців, на прем'єрі "Племені" в Китайському театрі не вистачило місць у залі, а після показу американські глядачі влаштували режисерові овацію. І це вже, поза всяким сумнівом, нокаутує українських противників висунення "Племені", які стверджують, що європейські фестивалі і «Оскар» - це різні речі в плані підходу до відбору фільмів і абсолютно не факт, що картина, яка зібрала багато призів і номінацій в Європі , повторить успіх в Америці.

З усією очевидністю, що - не остання фестивальна нагорода культового українського фільму.

  Водночас стало відомо, що Фонд Хуберта Балса при Роттердамському кінофестивалі виділив 10 грантів на розробку і міжнародне просування нових проектів режисерів з Азії, Східної Європи, Латинської Америки та Близького Сходу. Проекти були відібрані з 316 заявок, що надійшли. До числа переможців увійшов новий проект українця Мирослава Слабошпицького, що став цього року сенсацією Каннського кінофестивалю з фільмом «Плем'я».

У 2010 році фонд Хуберта Белса став першим, хто підтримав унікальний проект, повністю знятий на мові жестів з глухими непрофесійними акторами - «Плем'я», - виділивши Мирославу Слабошпицькому на його зйомки точно такий самий грант в категорії «розробка сценарію».

Новий проект Слабошпицького «Люксембург» буде повністю знято в Чорнобилі і він розповість про життя людей в зоні відчуження в наші дні. Оператором-постановником картини є Валентин Васянович, не раз відзначений на міжнародних кінооглядах за свою роботу в «Племені». Продюсерами фільму виступлять Анна Качко («Уроки Гармонії», «Пригода») і Валентин Васянович. «Люксембург» планується як міжнародна копродукція.

 Довідка «Дня»:

Американський інститут кіно (AFI) - некомерційна організація, метою якої є навчання майбутніх кінематографістів і збереження кінематографічної спадщини. Серед його випускників: Девід Лінч, Терренс Малік, Даррен Аронофскі (до речі, один з пристрасних шанувальників фільму "Плем'я") та багато інших.

AFI FEST - єдиний в США кінофестиваль, акредитований FIAPF (International Federation of Film Producers Associations). Парадллельно з фестивалем проходить найбільший американський кіноринок.

Фонд Хуберта працює за підтримки міністерства закордонних справ Нідерландів і громадських організацій, діяльність яких пов'язана з культурною сферою. Фонд виділяє гроші на розробку сценаріїв і здійснення монтажно-тонувального періоду (постпродакшн), а також підтримує кінопрокат, проведення семінарів та майстер-класів.

Дмитро Десятерик, «День»

Коментарі