втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив про перемовини із американським режисером-володарем трьох «Оскарів» щодо створення фільму, який має стати відповіддю на російську пропагандистську роботу «Крим. Шлях додому».

Відповідну заяву прем’єр-міністр зробив 26 червня 2015 року на засіданні колегії Міністерства культури України.

Як повідомляє видання LB.ua, три «Оскари» у своєму доробку мають Стівен Спілберг і Олівер Стоун, що він, до речі, вже готувався до знімання документальної стрічки про українські події. Щоправда, роблячи для того у Росії інтерв’ю з колишнім президентом Віктором Януковичем.

Також три нагороди Американської кіноакадемії є у Енга Лі (дві – за режисуру і ще один «Оскар» – за «Найкращий іншомовний фільм», який отримує саме режисер).

З режисерів-документалістів над трьома стрічками, відзначені «Оскаром», працював Марк Джонатан Харріс (щоправда, він не має трьох персональних нагород).

Вітчизняні кінематографісти без особливого ентузіазму відреагували на інформацію Арсенія Яценюка про плани залучити «запрошену зірку» до роботи над українським фільмом в умовах, коли вітчизняне кіновиробництво не отримує належної державної підтримки.

«Тепер вони розповідають, що запросять режисера із трьома «Оскарами». А запросити на посаду прем’єр-міністра лауреата Нобелівської премії з економіки слабо?» – запитав Мирослав Слабошпицький.

Любомир Левицький написав: «Негайно куплю три «Оскари». Дорого!»

Натомість Дмитро Томашпольский оприлюднив короткометражну стрічку «Останній бюджет», створену в рамках Лабораторії Проектів НСКУ для сатиричного кіноальманаху «Йод». У ній головним героєм виведено саме українського прем’єр-міністра, який радіє з того, що усі українські кінематографісти вмерли.

«Прем’єр-міністру Яценюку, який шукає режисерів за кордоном, щоб вони знімали наше кіно – присвячується», – написав Дмитро Томашпольський.

Варто зазначити, що нині в Україні відбувається справжній «вибух» документального кіно, який відзначено не лише у нашій країні (наприклад, на кінофестивалі «Відкрита ніч – Дубль 18» головну нагороду та усі відзнаки документальним стрічкам отримали роботи творчого об’єднання «Вавилон’13», посталого під час Революції гідності), а й за кордоном, де вітчизняні фільми беруть участь у численних міжнародних кінофестивалях і форумах і отримують нагороди (як от «Все палає» Олександра Течинського, Олексія Солодунова і Дмитра Стойкова, «Добровольці Божої чоти» Леоніда Кантера й Івана Яснія).

НСКУ

Коментарі



Обґрунтую свій коментар(якщо хтось читав): Авжеж, наш прем'єр міністр не зовсім професійно висловився, на рахунок іменитого закордонного режисера ( Оскар - це показник художніх а не документальних фільмів) Також цей вислів прозвучав образливо для українських кіно - метрів (док. фільм про Крим повинен знімати виключно закордонний режисер) Але давайте відкинемо емоції і поглянемо тверезо: На сході нашої країни зараз йде війна. На жаль ми поступаємося ворогу в інформаційній битві, тому що Росія, вкладає значні ресурси в інформаційну зброю, до якої можна сміло віднести фільм "крым путь на родину" знятий виключно для російського глядача. Програючи в інформаційній війні нам потрібно знімати не тільки для України а й для усього світу. І така мета дійсно потребує відомого на увесь світ режисера, якого у нас на жаль не має.

Написав Андрій Ковальов, 14:12 05.07.2015

Оскар - це, у першу чергу, мірило художніх фільмів. Олівер Стоун у своїй кар'єрі зняв багато документальних фільмів а свої найважливіші нагороди отримав за художні. Також треба враховувати не тільки іменитість режисера а і його світосприйняття.

Написав Андрій Ковальов, 10:33 02.07.2015