втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

24 квітня у Києві відбулося дев’яте вручення Мистецької премії «Глодоський скарб». Його транслювали – з 17 до 19 години – в ефірі програми «Радіо “Культура” представляє» в концертно-студійному комплексі Національної радіокомпанії України на вулиці Первомайського, 5-А.

Цьогорічними лавреатами Мистецької премії «Глодоський скарб» стали учасники Сценарної Майстерні продюсер, режисер, сценарист Володимир Тихий та оператор, режисер, сценарист, продюсер Валентин Васянович.

Володимир Тихий свого часу виступив ініціатором та співпродюсером кіноальманахів «Мудаки. Арабески» та «Україно, goodbye!». Від грудня 2013 року став одним із учасників об’єднання кіномитців, що фільмували Революцію гідності «Вавилон'13». Він також є режисером стрічок «Зелена кофта», «Зима, що нас змінила» та «Наша Надія».

Валентин Васянович у 2006–2007 роках опановував режисуру ігрового кіно у Школі режисерської майстерності Анджея Вайди, у Польщі. Зняв документальні фільми «Старі люди» та «Проти сонця», що отримали нагороди найпрестижніших кінофестивалів світу. Серед його популярних кіноробіт такі як: «Креденс», «Звичайна справа», «Колискова для флейти з барабаном», «На згадку», «Присмерк» та інші. Він також є продюсером та оператором-постановником відомого фільму «Плем’я», відзначеного відразу трьома нагородами у Каннах та багатьма іншими фестивальними призами.

Нагадаємо, ідея заснування Мистецької премії «Глодоський скарб» належить українському письменнику, лауреату Національної премії України імені Т.Г.Шевченка 2006 року, головному редактору часопису «Кур’єр Кривбасу» Григорію Гусейнову, який використав для цього грошовий еквівалент своєї державної нагороди. Серед лауреатів Мистецької премії «Глодоський скарб» попередніх років: бандурист Тарас Компаніченко, поет Віктор Неборак, скрипалька Мирослава Которович, прозаїк, драматург і перекладач Віра Вовк та інші.

Григорій Гусейнов сказав, що він уже кілька років як бажав, аби «Глодоський скарб» отримав хтось із кінематографістів. І от, сталося – передусім тому, що українські кінематографісти зробили чимало, аби стати помітними на культурній карті України і світу. «Ця нагорода, – сказав голова НСКУ Сергій Тримбач, – є жестом громади, жестом на підтримку нашого кіно. Будемо сподіватися, що й влада нарешті це помітить».


Лавреати і організатори премії «Глодоський скарб» у Переяславі-Хмельницькому напередодні вручення нагороди, 23 квітня 2015 року

На церемонії вручення премії виступили також народна артистка України Лариса Кадочнікова, кінокритик Володимир Войтенко, кінорежисер Мирослав Слабошпицький, бандурист, заслужений артист України, перший лавреат премії «Глодоський скарб» Тарас Компаніченко, скрипалька, лауреат Мистецької премії «Глодоський скарб» Мирослава Которович, поет Віктор Неборак, так само лавреат названої премії.

НСКУ

Коментарі