втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Як повідомляє Держкіно, учасниками українського кіноринку, в особі представників дистриб’юторських компаній та кінотеатрів, було проведено нараду за участі керівництва Державного агентства України з питань кіно, де розглядались питання розвитку сфери українського кінематографа та галузі кінопрокату України. 

            Під час зустрічі обговорювалася необхідність державної підтримки галузі стосовно врегулювання деяких законодавчих норм, а також продовження дії існуючих податкових пільг, спрямованих на підтримку фільмів національного виробництва та фільмів, дубльованих, субтитрованих або озвучених державною мовою. Така державна підтримка галузі має суттєве значення та дозволяє кінодистриб’юторам продовжувати дублювання фільмів українською мовою, незважаючи на відсутність такої вимоги в українському законодавстві. 

            Також під час наради було розглянуто питання підтримки суб’єктами кінематографа галузі національної кіноіндустрії шляхом запровадження збору на розвиток національної кінематографії.

             Голова Державного агентства України з питань кіно Іллєнко П. Ю. представив розроблений Державним агентством України з питань кіно та Міністерства культури України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії».

 Представники дистриб’юторів та демонстраторів фільмів в цілому готові підтримати зазначений проект Закону про запровадження збору на розвиток національної кінематографії за умови врахування зауважень та пропозицій, висловлених під час наради. 

            Усвідомлюючи всі проблеми ринку кінопрокату України, української національної кінематографії та ситуацію, що склалася з державним фінансуванням галузі, пропонуємо.

 1.      Запровадити єдину ставку збору на розвиток національної кінематографії для всіх платників, зазначених у проекті Закону України, а саме для суб’єктів кінематографії, які здійснюють публічну демонстрацію, займаються розповсюдженням, прокатом фільмів, відповідно до Закону України «Про кінематографію», операторів та провайдерів телекомунікацій, визначених у Законі України «Про телекомунікації», телерадіоорганізацій, які є телемовниками будь-яких видів мовлення, та провайдерів програмної послуги, визначених в Законі України «Про телебачення і радіомовлення», провайдерів програмної послуги, визначених в Законі України «Про телебачення і радіомовлення».

 2.      Встановити розмір ставки збору, яка є економічно обґрунтованою стосовно платників збору і сприятиме розвитку галузі не тільки кіновиробництва а й розповсюдження та кінопрокату. Серед країн ЄС подібний збір запроваджено у Польщі. Відповідно до польського закону про кіно від 2005 року, передбачено відрахування учасниками польського кіноринку 1,5% доходів на фінансування кінопродукції. Ставка збору є рівною для всіх платників польського ринку ( ТБ, кабельне ТБ, супутникове ТБ, реклама, кінотеатри і дистриб’ютори). 

 Беручи до уваги все вищезазначене, українські кінодистриб’ютори та кінотеатри вважають за необхідне встановлення діалогу між державою та представниками галузі кінематографії для взаємної підтримки, спрямованої на розвиток українського кінопрокату та відродження національного кінематографа України.

  • Компанія «ЮФД»
  • Компанія  B&H Film Distribution
  • Компанія «ГАЛЕОН КІНО»
  • Мережа кінотеатрів «ОСКАР»
  • Мережа кінотеатрів «МУЛЬТІПЛЕКС»
  • Мережа кінотеатрів «ЛІНІЯ КІНО»
  • Мережа кінотеатрів «ПЛАНЕТА КІНО IMAX»
  • Мережа кінотеатрів «БАТТЕРФЛЯЙ»
  • Мережа кінотеатрів «СІНЕМА-СІТІ»
  • Кінотеатр «Київ»

Коментарі